Eveniment

Directorul Aeroportului Cluj: În condiţii de ninsoare, erau condiţii corespunzătoare de aterizare

Directorul Aeroportului Cluj: În condiţii de ninsoare,...

Autor: Szasz Jutka, Vasile Măgrădean

07.01.2016, 12:01 157

David Ciceo a declarat, joi, presei, că pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj condiţiile de aterizare erau bune.

"Avionul a ieşit de pe pistă pe o distanţă de circa 20 de metri. Condiţiile de aterizare pe aeroportul clujean erau bune, iar piloţii cunoşteau aceste condiţii. S-au luat măsuri conform standardelor internaţionale. Au ieşit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condiţiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3, în condiţiile în care frânare 1 înseamnă cea mai slabă, iar 5 cea mai bună. În condiţii de ninsoare, erau condiţii corespunzătoare de aterizare. Vizibilitatea era corespunzătoare pentru aterizarea pe aeroportul clujean, în cursul dimineţii, înainte de sosirea cursei Blue Air, au mai fost operate zboruri pe aeroportul clujean fără nicio problemă", a spus Ciceo.

Întrebat dacă piloţii ar fi solicitat turnului de control să aterizeze pentru că aeronava nu mai avea combustibil suficient, Ciceo a confirmat această solicitare şi a precizat că, în acel moment, utilajele aeroportului deszăpezeau, dar condiţiile de aterizare erau bune.

Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" a spus că traficul aerian ar putea să fie reluat în jurul orei 14.00, după ce avionul de tip Airbus 737 al companiei Blue Air va fi adus de la capătul pistei pe platformă.

Un avion al companiei Blue Air, cu 116 persoane la bord, care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, joi, de pe pista Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, la aterizare, fără a exista persoane rănite.

Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, declara că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona a ieşit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al pistei, la aterizarea pe aeroportul clujean, de unde trebuia să mai ia pasageri.

"În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului", spunea Ciceo.

În urma incidentului, Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj este închis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau întârziate.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Călin Tuluc declara că aeroportul ar putea rămâne închis câteva ore, până se va verifica incidentul.

Compania aeriană low cost anunţa că aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 metri suprafaţa pistei. Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", arăta Blue Air.

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului.

Unii pasageri din avion au susţinut că pista nu era curăţată de zăpadă, în timp ce conducerea aeroportului afirma că erau condiţii bune de aterizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO