Eveniment

Director Transgaz: Sistemul se află în stare de dezechilibru, dar nu există motive de panică

Director Transgaz: Sistemul se află în stare de...

Autor: Dan Straut

28.02.2018, 20:55 236

„În aceste zile şi, probabil, încă vreo două-trei zile următoare, funcţionăm în această zonă de 33-38 de milioane de metri cubi (n.n. – gradul de încărcare a conductelor SNT administrate de Transgaz). E o zonă de dezechilibru, dar nu există motive de panică”, a spus Ciprian Alic, într-o emisiune la Realitatea TV.

Un grad optim de încărcare este de 41 de milioane de metri cubi. Stările de dezechilibru apar când încărcarea este sub 38 de milioane de metri cubi sau la 44-46 mil. mc, iar starea de risc apare când acest grad de încărcare scade sub 33 mil. mc.

Miercuri dimineaţa, încărcarea a fost la cota minimă de 33,2-33,3 milioane mc, după ce în ziua anterioară scăzuse sub 38 de milioane mc, arată datele tehnice postate pe site-ul Transgaz. La orele serii, gradul de încărcare oscila între 33,5 şi 33,8 milioane mc, foarte aproape de pragul sub care sistemul este consierat „în stare de risc”.

„Nu vor fi probleme pentru consumatorul casnic în aceste zile, inclusiv în condiţiile de consum maxim şi de frig prelungit. Am participat şi la un comandament de iarnă pe această temă şi am ajuns cu toţii la concluzia că nu sunt motive de îngrijorare. Suntem în alertă, dar nu avem motive de panică”, a mai spus oficialul Transgaz.

Datele Transgaz arată că, faţă de un consum mediu de 50 de milioane de metri cubi pe zi, consumul din în ultimele zile a urcat la peste 70 de milioane de metri cubi, lucru care a dus la scăderea presiunii din conducte.

Potrivit administratorului reţelei de transport, limitele de funcţionare ale SNT, în funcţie de indicatorul numit „Line Pack” (volumul efectiv de gaze naturale aflat la un moment dat în sistemul de conducte de transport), în sezonul rece (octombrie-aprilie), sunt următoarele:
- starea optimă a SNT: LP = 41 ± 1 mil. mc
- starea normală a SNT: LP = 38 ÷ 44 mil. mc
- stări de dezechilibru pentru SNT: LP este cuprins între 33 şi 38 mil. mc sau LP este cuprins între 44 şi 46 mil. mc
- stări de risc pentru SNT: LP < 33 mil. mc sau LP > 46 mil. mc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO