Eveniment

Directivă europeană: CE cere României şi altor 18 state să să pună în aplicare legislaţia UE în domeniul digital

Directivă europeană: CE cere României şi altor 18...

Autor: Cosmin Pirv

23.09.2021, 14:12 107

Comisia Europeană a anunţat joi că ia măsuri juridice împotriva unui număr de 19 state membre, printre care şi România, care nu au făcut paşii necesari pentru ca cetăţenii să beneficieze de avantajele legislaţiei UE în domeniul mass-mediei audiovizuale şi al telecomunicaţiilor.

Potrivit unui comunicat al CE, acestor state li se cere să transpună în legislaţia internă două noi seturi de norme – Directiva privind serviciile mass-media audiovizuale şi Codul european al comunicaţiilor electronice. Acestea au fost convenite de comun acord de către statele membre şi ar fi trebuit să fie transpuse până la sfârşitul anului 2020.

Codul european al comunicaţiilor electronice modernizează normele actuale ale UE în domeniul telecomunicaţiilor, adaptându-le la era digitală. Din cauza transpunerii întârziate, consumatorii şi întreprinderile din Estonia, Spania, Croaţia, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Suedia nu pot beneficia de norme clare şi favorabile incluziunii privind drepturile utilizatorilor finali, de o mai bună calitate a serviciilor, de armonizarea normelor, de corectitudine şi de potecţia consumatorilor.

De asemenea, operatorii şi furnizorii pot beneficia de norme favorabile investiţiilor, cum ar fi cele care stimulează coinvestiţiile în reţele de foarte mare capacitate şi reţele exclusiv angro, sau de previzibilitatea în materie de reglementare şi investiţii, inclusiv în procedurile de asignare a spectrului de frecvenţe radio.

Reprezentanţii CE susţin că obiectivul Directivei serviciilor mass-media audiovizuale este să asigure o piaţă unică echitabilă pentru serviciile de radiodifuziune, care să ţină pasul cu evoluţiile tehnologice. În acest scop, directiva a fost revizuită în 2018 pentru a crea un cadru de reglementare adecvat erei digitale, propice unui peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil şi mai diversificat. Aceasta coordonează legislaţia la nivelul UE privind toate mijloacele de comunicare audiovizuale, atât radiodifuzorii tradiţionali de televiziune, cât şi furnizorii de servicii video la cerere, şi stabileşte măsuri esenţiale de protecţie în ceea ce priveşte conţinutul partajat pe platformele de partajare a materialelor video.

Din cauza transpunerii întârziate, cetăţenii şi întreprinderile din Cehia, Estonia, Irlanda, Spania, Croaţia, Italia, Cipru, Slovenia şi Slovacia nu se pot baza pe toate dispoziţiile directivei.

Termenul pentru transpunerea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale a fost 19 septembrie 2020. În noiembrie 2020, Comisia a iniţiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a 23 de state membre întrucât acestea nu notificaseră transpunerea completă a Directivei. Până în prezent, 15 state membre au notificat măsuri de transpunere completă, iar alte 3 state membre au comunicat notificări de transpunere parţială. Comisia face următorul pas procedural, trimiţând avize motivate Cehiei, Estoniei, Irlandei, Spaniei, Croaţiei, Italiei, Ciprului, Sloveniei şi Slovaciei.

Termenul pentru transpunerea Codului european al comunicaţiilor electronice în legislaţia naţională a fost 21 decembrie 2020. La 4 februarie 2021, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre. Numai Bulgaria şi Danemarca au notificat transpunerea integrală până la sfârşitul lunii august, alăturându-se Greciei, Ungariei şi Finlandei, care încheiaseră anterior procesul de transpunere. De asemenea, Belgia şi Germania au notificat recent transpunerea completă, aflată în prezent în curs de evaluare. Cehia a notificat în timpul verii un număr mare de măsuri de transpunere parţială a directivei şi, mai recent, şi Franţa; aceste notificări sunt, de asemenea, în curs de evaluare.

În prezent, Comisia face următorul pas procedural, trimiţând avize motivate Estoniei, Spaniei, Croaţiei, Irlandei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Ţărilor de Jos, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei şi Suediei (adică unui număr de 18 state membre), prin care le solicită să adopte şi să notifice măsurile relevante.

Statele în cauză au la dispoziţie două luni pentru a remedia situaţia, în caz contrar Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO