Eveniment

Direcţia Concurenţă a CE investighează ordonanţa de urgenţă privind energia regenerabilă

Foto Shutterstock

Autor: Emil Popescu

16.06.2013, 20:46 170

Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene a început procedurile preliminare de investigare a prevederilor ordonanţei de urgenţă privind sprijinul pentru energia regenerabilă, la cererea Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice, care apreciază că noile reglementări sunt neclare, abuzive şi neconstituţionale.

Asociaţia menţionează că în prezent analizează toate căile legale disponibile la nivel naţional şi internaţional pentru stoparea ordonanţei de urgenţă, prin care este amânată acordarea unor certificate verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice.

Ordonanţa de urgenţă, adoptată la începutul lunii iunie, prevede printre altele amânarea, în perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui număr de certificate verzi în funcţie de tehnologia folosită la producerea electricităţii. Astfel, energia eoliană va primi, în perioada respectivă, un certificat verde, în loc de două, iar energia fotovoltaică va primi patru în loc de şase.

icrohidrocentralele noi vor primi două certificate verzi, în loc de trei. Certificatele verzi vor putea fi recuperate de către investitorii în energie hidro şi solară din 1 aprilie 2017, eşalonat, până în 31 decembrie 2020. Producătorii de energie eoliană vor avea dreptul să îşi recupereze certificatele din 1 ianaurie 2018.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO