Eveniment

Dîncu: Primim 2-3 note pe zi de la SRI legate de corupţia din sistem, trebuie un proiect executiv

Dîncu: Primim 2-3 note pe zi de la SRI legate de...

Autor: Departamentul Politic

22.05.2016, 16:48 265

''Problema notelor de la SRI este că acestea au întotdeauna mai mulţi beneficiari. Şi noi primim tot timpul, în fiecare zi cel puţin două, trei informări legate de administraţie, de ceea ce se întâmplă disfuncţional în sistem, de corupţia din sistem. De fiecare dată însă aceste note - şi mie îmi place să mă uit pentru a vedea ce trebuie făcut cu această notă - au menţiuni la cine a mai fost trimisă nota respectivă. Nu este un sigur beneficiar, sunt mai mulţi şi cred că sunt şi alţii: Parchetul în unele situaţii'', a declarat vicepremierul la emisiunea ''În faţa ta'' de la Digi24.

El a fost de părere că un cadru legislativ pentru a se ajunge la măsuri concrete trebuie elaborat, dar ''cu grijă pentru că atunci când este vorba de serviciile secrete există o mare dezbatere publică dacă nu cumva îşi depăşesc competenţele''.

''Cred că în noua eră ar trebui să ne gândim bine în ce măsură informaţia sau informările ar trebui transformate şi într-un proiect executiv. Una este să informezi şi alta să spunem să cauţi prin informare să previi anumite fenomene. Cred că trebuie discutat asta. Cred că la nivelul CSAT se poate discuta şi apoi şi apoi şi la nivelul societăţii civile'', a subliniat Dîncu.

El a precizat că apostilează notele că le-a citit din proprie iniţiativă, pentru că aşa i se pare corect, şi că nu a primit note cu privire la sănătate şi dezinfectanţi.

DNA şi Parchetul nu au reuşit să modifice în profunzime sistemul, a mai accentuat Dîncu, afirmând că o nouă criză în sănătate poate apărea oricând. ''E probabil. Ca să fiu sincer, cred că asemenea crize pot apărea, pentru că sistemul nostru medical are probleme în acest moment. Românii trebuie să înţeleagă că sistemul medicale nu se va schimba peste noapte. E o realitate. Mai trebuie să înţeleagă că nu există chiar o asemenea ameninţare aşa cum apare câteodată în faptul că frica noastră de boală sau de moarte o proiectează în spaţiul public'', a susţinut vicepremierul.

''Există foarte multe zone de excelenţă în zona medicală românească, unde oameni, prin efortul lor, au reuşit să creeze un mediu propice îngrijirii bolnavilor. Nu vreau să creăm o panică generalizată pornind de la acest scandal (Hexi Pharma - n.r.)'', a adăugat el. ''Eu vin din Cluj, eu acolo m-aş duce să mă operez'', a spus Vasile Dîncu.

''Există unităţi de excelenţă şi în domeniul medical din România. Noi vorbim de un dezastru din punct de vedere structural al marilor decizii care se iau. Al criteriilor de management. (...) „Cred că sistemul nostru medical trebuie perfecţionat. E un proiect de reformă pentru anul acesta legat de sistemul nostru de intervenţie. Se vor introduce şi fonduri suplimentare pentru asta. (...) Încercăm să rezolvăm problema infecţiilor, restul sunt probleme de sistem, pentru care va mai dura. (..) Managementul spitalelor, sistemul rezidenţial se descentralizează, deci încercăm şi aici toţi cei care lucrează în domeniul sănătăţii cred că sunt interesaţi să lucreze la schimbarea sistemului. Sper ca, în problema infecţiilor, până la finalul mandatului să creăm condiţiile care aceste schimbări să poată fi posibile'', a mai explicat vicepremierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO