Eveniment

Din iunie legea pe care o aşteaptă investitorii în energie verde ar putea fi aplicată

Autor: Gabriel Razi

29.03.2011, 23:53 269

Cea mai aşteptată lege pentru investitorii în energia verde,Legea 220/2008 ar putea fi aplicată începând cu luna iunie, adeclarat Zoltan Nahy Bege, manager general al departa­mentuluipentru gestionarea eficienţei energetice dintre cadrul AgenţieiNaţionale de Reglementare în Dome­niul Energiei (ANRE).

Instabilitatea legislativă în domeniu este una dintre cauzelecare au frânat investiţiile în surse regenerabile de energie cutoate că România are un potenţial mare în acest domeniu, estimat lapeste 5 miliarde de euro în următorii ani. Principala problemă estecă deşi există o lege promulgată şi publicată în Monitorul Oficialde peste doi ani de zile, aceasta nu are avizul Comisiei Europeneşi nici normele de aplicare.

În România sistemul de promovare a generării de energie dinsurse regenerabile este bazat pe acordarea de certificate verzi.Pentru fiecare Mwh de energie produsă dintr-o sursă rege­nerabilă,o companie primeşte din partea Transelectrica un anumit număr decertificate verzi.

Investitorii în energia regenerabilă câştigă astfel atât dinvânzarea cer­tificatelor verzi, cât şi din comer­cializareaenergiei pe piaţă. Investiţiile în parcuri eoliene suntrecompensate cu două certificate verzi/MWh produs până în 2017, iarcele din parcuri solare primesc şase certificate verzi pentru unMWh produs, conform Legii 220/2008 modi­ficate în vara anuluitrecut.

Acum preţul pentru un MW este de circa 40 de euro, dar alăturide această sumă obţinută din tranzacţionarea directă un investitorîntr-un parc eolian mai primeşte încă 110 euro/MW din vân­zareacelor două certificate verzi. Un investitor într-o fermă solarăprimeşte pe lângă preţul de piaţă şi contra­valoarea a şasecertificate verzi, adică 330 euro/MW. Toate aceste costuri se vortranspune în factura plătită de consumatorul final. Fără aceastăschemă de sprijin, investitorii spun că investiţiile în energiaverde nu sunt rentabile.

Şi fonduri europene, şi certificate

Zoltan Nahy Bege a precizat că există posibilitatea caautorităţile de la Bruxelles să accepte ca investitorii în energieregenerabilă în România să primească atât fonduri europene, cât şicertificate verzi, deşi iniţial oficialii români spuneau că oastfel de alter­nativă ar putea fi exclusă, existând temereasupracompensării acestor investiţii.

"Schema se pare că va fi aprobată ca nefiind ajutor de stat. Subo anumită formă se va permite şi cumulul ajutoa­relor (cele pentruinvestiţia iniţială şi certifi­catele verzi - n. red.)", a explicatBege.

Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care legea încănu se aplică este faptul că textul din 2008 a suportat anumitemodificări, promul­gate anul trecut sub forma Legii 139.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO