Eveniment

Din cauza crizei financiare romanii au pierdut 60 de miliarde de euro

Din cauza crizei financiare romanii au pierdut 60 de miliarde de euro
25.01.2009, 19:02 56

Criza a mancat pana acum circa 4,3 miliarde de euro din averea financiara a romanilor, la care se adauga o pierdere din averea imobiliara estimata la 54 de miliarde de euro cauzata de scaderea preturilor locuintelor, adica un minus cumulat de aproape 60 mld. euro.

Pentru prima data in ultimii ani, averea romanilor sub forma de active financiare a scazut in 2008 ca pondere in PIB, criza provocand o pierdere de circa 6 puncte procentuale fata de 2007, de la 33% la 27% din PIB, conform unei analize a grupului UniCredit. Desi salariile au continuat sa inregistreze anul trecut cresteri de doua cifre, deprecierea leului cu circa 16% fata de nivelul cursului din urma cu un an, prabusirea Bursei si reducerea medie cu 20% a preturilor locuintelor au ajuns sa muste din ce in ce mai mult din valoarea activelor financiare si imobiliare.
"Scaderile de pe Bursa si din domeniul imobiliar au fost impresionante si vor fi si mai impresionante in perioada urmatoare. Pe segmentul imobiliar ma astept la inca o corectie a preturilor de 20%-50%. Probabil vorbim de o perioada de patru-cinci ani pentru a reveni la nivelul de maxim din 2008 al avutiei", afirma Dragos Cabat, presedintele CFA Romania, asociatia analistilor financiari certificati international. El remarca faptul ca scaderea preturilor pe piata imobiliara ii afecteaza direct pe cei care facusera in ultimii ani achizitii in scop speculativ, insa totodata si valoarea creditelor pe care clientii le pot obtine garantand cu locuinta proprie a scazut puternic. "Practic, a scazut undeva la 40%-50% suma pe care o poti accesa de la banca printr-un credit cu ipoteca", spune Cabat.
Spre exemplu, in Marea Britanie declinul pietei imobiliare si al bursei a facut ca fiecare contribuabil sa inregistreze o pierdere de circa 40.000 de lire sterline (circa 42.600 euro) de la izbucnirea crizei, conform unui studiu al bancii RAB Capital citat de Mediafax. Activele nefinanciare, in special locuintele, detin cea mai mare pondere in averea romanilor, ajungand la aproape 80%. Asa se face ca averea totala a urcat puternic in 2007 pe seama exploziei preturilor pe piata imobiliara, iar acum are loc un recul din ce in ce mai vizibil din cauza scaderii cererii solvabile de locuinte.
Valoarea nationala a locuintelor a scazut cu aproximativ 54 mld. euro in ultimul an, luand in calcul o scadere medie cu 20% a pretului locuintelor. La sfarsitul anului 2007, pe varf de piata, valoarea era estimata de BNR la circa 270 mld. euro.
La finalul anului 2006 numarul total de locuinte existente la nivel national era de 8,2 miliarde de unitati, peste 97% dintre acestea fiind in proprietate privata, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.
In plus, valoarea in euro a locuintelor este erodata puternic de deprecierea leului, care diminueaza si valoarea depozitelor in lei ale populatiei. Depozitele continua sa detina o pondere de peste 50% in activele financiare ale persoanelor fizice, tendinta fiind de crestere, avand in vedere gradul mai scazut de risc fata de alte plasamente.
Nu in ultimul rand, criza i-a afectat pe salariatii BCR care au facut schimbul cu actiuni ale Erste Group si nu au vandut pana in prima jumatate a lui 2008, cand acestea au inceput sa cada tot mai abrupt, ajungand in prezent la circa un sfert din valoarea de acum un an.
Bursa a fost pana acum cel mai lovit sector de la inceputul crizei, in 2007, doar dimensiunea redusa a pietei de capital romanesti limitand intr-o oarecare masura pierderile romanilor. Brokerii sustin ca nu se poate face o estimare privind pierderea medie a investitorilor de pe Bursa. "Depinde foarte mult de politica fiecarui investitor in parte. Unii au iesit din piata mai devreme, altii au ramas. La o cadere medie de 70-80% a indicilor bursieri marea majoritate a investitorilor care au mizat pe revenirea Bursei sunt perdanti. Sunt clienti care au pierdut zeci de mii de euro si sunt investitori care au pierdut sute de mii de euro", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Pierderile suferite de investitorii locali pe Bursa de la declansarea crizei, in iulie 2007, si pana in prezent se ridica la circa 11,4 miliarde de euro, conform calculelor ZF, in conditiile in care capitalizarea Bursei s-a redus cu circa 29 de miliarde de euro in aceeasi perioada. Implicit, investitorul intr-un fond de actiuni a pierdut in medie 12.000 de lei (3.700 de euro) de la declansarea crizei financiare, iar investitorul in fonduri diversificate aproximativ 1.500 de lei (462 de euro).
Pierderile de pe Bursa afecteaza insa indirect pe toata lumea pentru ca daca in 2007 un proprietar de companie ar fi putut vinde o parte din actiuni sau ar fi putut garanta cu actiunile respective un credit bancar pentru a finanta cu banii obtinuti investitii in dezvoltarea companiei, care ar fi stimulat crearea de locuri de munca, la preturile actuale acest lucru nu mai este posibil.
Pentru fondurile de actiuni si cele diversificate, criza financiara a insemnat pierderi dramatice in volum de active, randamente si numar de investitori. Astfel, daca investitia medie intr-un fond de actiuni se ridica la 21.000 lei in iulie 2007, in decembrie 2008 aceasta s-a prabusit cu 57,3%, pana la 9.000 de lei. Intr-un fond diversificat, un client investea in medie 5.600 de lei in vara anului 2007, investitia medie scazand cu 26%, pana la 4.100 de lei in decembrie 2008. Fondurile de obligatiuni si cele monetare au fost castigatoarele crizei, reusind sa atraga in total 12.600 de investitori si active nete de 423 de milioane de lei in ultimul an si jumatate. De la inceputul crizei financiare in iulie 2007 si pana in decembrie 2008, investitia medie in fondurile de obligatiuni a crescut cu aproape 181%, de la 6.200 de lei pana la 17.500 de lei.
Avand in vedere ca numarul romanilor care detin actiuni se ridica la circa 9,4 milioane, conform datelor Depozitarului Central, ar rezulta ca pierderea medie este de peste 1.200 de euro pentru fiecare investitor.
Conform statisticilor Depozitarului Central, circa 55% din capitalul companiilor de pe Bursa erau controlate de rezidenti la sfarsitul lui 2007. Conform calculelor ZF, circa 15% din capitalul societatilor listate sunt detinute de stat, restul de 40% fiind in posesia investitorilor privati, persoane fizice si juridice. Actiunile acestora valorau la sfarsitul lunii iulie 2007 circa 15,2 mld. euro (dintr-o capitalizare totala de 38 mld. euro), pentru ca in prezent valoarea acelorasi actiuni sa fie de circa 3,6 mld. euro (dintr-un total de 9 mld. euro).
Chiar daca numarul de detinatori de actiuni din Romania este unul record, de peste 9,4 milioane, numarul investitorilor activi era la sfarsitul lui 2007 de circa 53.000, restul primind actiuni in urma programelor de privatizarea in masa din anii '90. O parte dintre investitori si-a vandut actiunile in ultimul an si jumatate, atenuandu-si astfel pierderile, insa acele actiuni au fost cumparate de alti investitori, care au inregistrat la randul lor pierderi.
 
 
Cat am pierdut in 2008:
  • Din averea imobiliara: 54 mld. euro, din cauza scaderii pretului locuintelor cu circa 20% in medie in 2008, conform indexului imobiliar ZF. BNR a evaluat averea imobiliara a romanilor in 2007 la 270 mld. euro, in raportul anual privind stabilitatea financiara.
  • Din averea financiara: 4,3 mld. euro. UniCredit estima averea financiara a romanilor constituita din depozite, actiuni, unitati de fonduri mutuale si asigurari la 36,7 mld. euro in decembrie 2008, fata de 41 mld. euro in decembrie 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO