Eveniment

Dezbaterea cu Iohannis: Întrebări din partea a 8-9 oameni. Jurnaliştii, chemaţi doar să stea în sală

Dezbaterea cu Iohannis: Întrebări din partea a 8-9...

Autor: Departamentul Politic

18.11.2019, 15:15 2184

Discuţia anunţată cu politologi, jurnalişti şi formatori de opinie, de către candidatul PNL la preşedinţie Klaus Iohannis, va avea  loc marţi de la ora 19.00 şi va permite întrebări doar din partea a 8 sau 9 persoane. Ceilalţi jurnalişti pot participa doar ca public la dezbaterea de la BCU.

"Vom finaliza lucrul acest azi şi vom face informarea oficială. Am pornit de la premisa pe care o ştiţi cu toţii, o dezbatere nu poate fi făcută cu 100 de oameni care adresează întrebări. Mi-aş fi dorit să putem genera un asemenea format, să existe 100-200 de jurnalişti prezenţi, fiecare din dumneavoastră ar fi avut dreptul şi ar fi meritat să poată să facă acest lucru. Din păcate, ideea de dezbatere presupune un cadru mai aşezat, presupune un număr mai restrâns de participanţi pentru că tocmai de aceea se cheamă dezbatere şi nu conferinţă de presă maraton. S-a făcut o propunere mai amplă la început, după care am încercat să facem o selecţie de analişti politici, jurnalişti, politologi, care să reprezinte toate curentele de opinie din societate sau să acoperim o plajă cât mai largă. O să vedeţi lista finală şi o să vă convingeţi că sunt persoane care nu au parti-pris cu Klaus Iohannis, aşa cum au încercat PSD la un moment dat să sugereze", a declarat Alina Gorghiu, senator PNL.

Aceasta spune că discuţia va dura în jur de două ore şi este organizată de PNL. Pe de altă parte, jurnaliştii acreditaţi pe instituţia prezidenţiale pot participa la eveniment, dar nu vor fi lăsaţi să pună întrebări.

"Înţeleg frustrarea unui jurnalist care nu poate să adreseze întrebări. Această dezbatere, dacă vrem să fie una aşezată în prezenţa preşedintelui României, care-şi prezintă mandatul pe care tocmai îl termină şi care va face prezentarea viziunii pe care o are despre următorul mandat este foarte greu să asculţi întrebări de la peste 100 de jurnalişti care vor dori să participe la această întâlnire", se justifică Gorghiu.

În sală se vor afla şi studenţi, echipa de campanie a PNL şi consilieri prezidenţiali. Totuşi,Viorica Dăncilă nu este una dintre persoanele binevenite, anunţă liberalii, şi asta în contextul în care prezidenţiabilul PSD a spus că nu a decis dacă va merge sau nu la eveniment. "Dumneavoastră mergeţi în casa unui om care nu va invitat? Este fix un eveniment pe care PNL îl organizează. Dacă doamna Dăncilă are de gând să organizeze un eveniment, credeţi-mă, nu mă îmbrac frumos ca să bat la uşă şi să spun că doresc şi eu să particip", spune Gorghiu.

Întrebată de ce invitaţiile au fost trimise nominal şi nu au fost lăsate trusturile de presă să-şi desemneze reprezentantul, Alina Gorghiu a afirmat: "Pentru că este, din punctul nostru de vedere, firesc să participe cei care au fost acreditaţi la Cotroceni cinci ani de zile. Cred că e normal ca în sală să poată fi cei care au participat activ la mandatul preşedintelui şi cunosc ce au făcut".

Dintre cei nouă oameni, cinci sunt jurnalişti, respectiv Radu Tudor - Antena 3, Cristina Şincai - România Tv, Cristian Leonte - Pro TV, Moise Guran - Europa FM şi Ion M. Ioniţă - Adevărul, iar Cristian Pîrvulescu este politolog.

Printre numele vehiculate a fost şi cel al Magdei Grădinaru, de la Ziare.com. Aceasta a scris, pe Facebook, că e adevărat că a fost invitată la dezbaterea cu Klaus Iohannis, însă nu s-ar duce doar „pentru a asista din sală”. Ea a mai spus că de câte ori a fost la o dezbatere "la Comisie sau la Parlamentul European, chiar daca erau intalniri off sau background information, am fost tratata ca jurnalist, al carui instrument e si intrebarea”, a scris Magda Gradinaru.

Dezbaterea cu Klaus Iohannis ar fi programată pentru ora 19.00.

MEDIAFAX a adresat o listă de întrebări Adminstraţiei Prezidenţiale, cu privire la modul în care a fost organizat evenimentul.

Punctele principale la care aşteptăm răspuns sunt legate de:

- care sunt criteriile care au stat la baza selecţiei persoanelor care pot adresa întrebări

- cum şi de către cine au fost stabilite temele de discuţie

- care este motivul pentru care alţi jurnalişti nu pot adresa întrebări candidatului PNL.

"Acum ne aşteptăm ca audienţa cu tot cu Facebook să fie undeva la peste şapte milioane de cetăţeni. Fiecare jurnalist, analist, politolog va putea să pună întrebări, probabil între două şi patru întrebări, încă nu ştim exact, pentru că dacă vor fi nouă, trei întrebări de un invitat, plus răspunsurile aferente, care să fie cât mai complete şi complexe şi să dea satisfacţie celui care a pus întrebarea, ne poate duce în două ore, două ore şi jumătate (...). Nu vom prestabili teme”, a spus şi Rareş Bogdan, la RFI, cu privire la eveniment.

Klaus Iohannis a anunţat că nu va participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar a spus că va accepta discuţia cu politologi şi jurnalişti.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că va găzdui dezbaterea de marţi a lui Klaus Iohannis cu politologii şi formatorii de opinie, care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO