Eveniment

Dezbatere ZF - „Bugetul României“. Daniela Pescaru, Finanţe: În doi ani s-au aprobat legi cu impact pe buget şi a trebuit să găsim resurse

ZF Live Special: Experţii au dezbătut bugetul pe 2017

ZF Live Special: Experţii au dezbătut bugetul pe 2017

Autor: Bianca Dorobanţu, Ştefan Stan, Roxana Rosu

21.02.2017, 00:07 491

Guvernul a trebuit să găsească, în ultimii doi ani, soluţii constante pentru acoperirea deficitelor generate de măsurile de stimulare fiscală şi actele normative adoptate, care de multe ori au fost luate fără măsuri în contrapartidă, au spus experţii fiscali la ediţia specială ZF Live - „Bugetul României“.

„Pe parcursul execuţiei bugetare, în 2015 şi 2016 s-au aprobat acte normative care au impactat bugetul şi a trebuit să găsim resurse pentru a le acoperi. Cred că avem destule pârghii să menţinem acest buget fără să avem derapaje de la ţinta de deficit. Chiar şi anul trecut, ţinta noastră de deficit a fost de 2,8% din PIB, iar în execuţie a fost de 2,4%“, a spus Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Nicolae Done, senior partner Consultanţă Fiscală la KPMG, susţine că există o regulă în legea finanţelor publice a contrabalansării măsurilor de relaxare cu unele prin care să se atenueze efectele asupra bugetului. Aceasta se face fie prin măsuri care să compenseze veniturile, fie prin redu­ce­rea cheltuielilor, ajustările fiind posibile la rectificările bugetare.

„Există o regulă în legea finanţelor publice. În mo­men­tul în care propuneam o reducere de impozit, eram obligat, ca iniţiator al legii de relaxare fiscală, să vin cu o contrapartidă fie de reducere a cheltuielilor, fie de creştere a venitului pe care eu îl diminuez“, a explicat Done.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO