Eveniment

Dezastrul din sănătate: Cu mâinile legate în lipsa unui lider al sistemului. Lipsa de coordonare şi de organizare se traduce în sute de morţi zilnic. România importă medicamentul Favipiravir pentru formele uşoare de COVID din Ungaria, deşi există un producător – Terapia, care îl poate produce la Cluj, dar nu a primit cerere

Managerii de spital sunt copleşiţi de numărul mare de pacienţi cu COVID-19 atât din secţiile ATI, cât şi din spital. Lipsesc şi medicamente, dar şi echipamente medicale, pe care România le-a cerut de abia ieri. Foto: Abacapress/Hepta

Managerii de spital sunt copleşiţi de numărul mare de pacienţi cu COVID-19 atât din secţiile ATI, cât şi din spital. Lipsesc şi medicamente, dar şi echipamente medicale, pe care România le-a cerut de abia ieri. Foto: Abacapress/Hepta

Autor: Georgiana Mihalache

12.10.2021, 00:08 2014

„Cum poţi face schimbări în sistemul medical fără o strategie, fără stabilitate la conducere?“ se întreabă retoric reprezentanţi ai spitalelor de stat, dar şi private din ţară.

România este în top trei la ni­vel mondial după numărul de morţi de COVID-19, după Rusia şi Iran. Această pozi­ţio­na­re realizată de site-ul Worldometer ar trebui să dea fiori reci auto­ri­tăţilor care gestionează pandemia, de la pre­şe­dintele Iohannis, la Guvern şi Minis­terul Să­nătăţii. Totuşi, în plină criză sanitară, cei care asigură conducerea statului se luptă pen­tru cine să mai ocupe fotoliul de premier, în vre­me ce zilnic mor sute de oameni şi din ţa­ră lip­sesc medicamente şi echipamente medicale.

Autorităţile româneşti răspund crizei sanitare şi sutelor de decese zilnice din cauza COVID-19 cu o lipsă acută de organizare şi coordonare între instituţiile de stat şi entităţi private care pot sprijini în lupta cu valul patru.

Două exemple – faptul că primim Favipi­ravir din Ungaria, deşi putem chiar pro­duce în România, şi ieşirea spitalului Metropolitan al grupului Monza din Bucu­reşti din circuitul COVID, arată ruperea de realitate a instituţiilor care gestionează pandemia.

În plus, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat de abia ieri solicitarea de asistenţă internaţională pentru medicamente şi echipamente folosite în cazurile severe şi critice de COVID, adică Tocilizumab, produs de elveţienii de la Roche, şi concentratoare de oxigen. Valul 4 s-a manifestat brusc şi puternic de la început de septembrie, de o lună şi jumătate. De abia astăzi vor fi distribuite 24.000 de flacoa­ne de Redemsivir către spitalele care au solicitat acest medicament pentru for­mele medii de boală, a anunţat Ministerul Să­nătăţii. Iar medicii contactaţi de ZF spun că acest medicament trebuie administrat cât mai rapid, în primele zile de boală în cazul pacienţilor din spitale.

Dacă în urmă cu un an şi opt luni, când a fost raportat primul caz de COVID în Româ­nia, spitalele nu aveau medicamente, echipa­men­te medicale, de protecţie, fiind o situaţie nepre­văzută, în prezent resursele sunt. Avem vac­cin, avem medicamente pentru toate for­mele bolii, de la cele uşoare, la cele severe. Totuşi, în acelaşi interval de timp, Ministerul Să­nătăţii a schimbat patru şefi, iar acum, al cin­cilea, este interimar, aşadar urmează per­soa­na cu numărul şase pe fotoliul care con­duce cel mai important minister în pandemie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO