Eveniment

Dezastru pentru Gigantul Saudi Aramco: Profitul a scăzut cu 44,4% în 2020, după ce preţul petrolului a scăzut semnificativ în urma pandemiei

Dezastru pentru Gigantul Saudi Aramco: Profitul a scăzut...

Autor: Dorin Oancea

21.03.2021, 15:30 191

Gigantul energetic Saudi Aramco a anunţat duminică o scădere a profitului net cu 44,4% în 2020, afectat de scăderea preţurilor la ţiţei accentuată de pandemia de coronavirus, care a cântărit puternic asupra cererii globale, relatează Le Figaro.

„Aramco a obţinut un profit net de 49 miliarde de dolari (41 miliarde de euro) în 2020”, faţă de 88,2 miliarde de dolari (73,8 miliarde de euro) anul anterior”, a declarat compania saudită într-un comunicat.

Cel mai mare exportator de ţiţei din lume, Arabia Saudită a fost lovită anul trecut de preţurile scăzute ale petrolului şi de reducerile accentuate ale producţiei. „Veniturile au fost afectate de preţurile mai mici ale ţiţeiului şi de volumele vândute, precum şi de marjele reduse la rafinare şi produse chimice”, spune compania, care spune că „a demonstrat o rezistenţă financiară puternică într-unul dintre cele mai dificile momente pentru industrie”.

În ultimele săptămâni, preţurile la ţiţei au crescut la peste 60 de dolari pe baril, o premieră, dar analiştii consideră că posibilele noi valuri de contaminare cu coronavirus ar putea pune în pericol timida redresare economică globală. Aramco, considerată sursa de numerar a Arabiei Saudite, a anunţat două scăderi anuale consecutive ale profiturilor de când compania a început să raporteze rezultate, din 2019.

În 2019, compania a înregistrat deja un profit net în scădere cu 20,6% faţă de 2018. În ciuda situaţiei, Aramco a susţinut că a plătit dividende de 75 miliarde dolari acţionarilor săi, o sumă care depăşeşte profitul declarat, aşa cum a avut s-a angajat în cursul IPO-ului din 2019.

Gigantul petrolier a debutat la bursa din Riyadh în decembrie 2019 în urma unui IPO record la acel moment, care a generat 29,4 miliarde de dolari din vânzarea a 1,725% din acţiuni.

Plăţile dividendelor Aramco ajută guvernul saudit, cel mai mare acţionar al companiei, să gestioneze deficitul bugetar al regatului.

Pentru a face faţă situaţiei economice moribunde, Aramco a tăiat şi sute de locuri de muncă pentru a reduce costurile, a raportat agenţia Bloomberg în iunie. Scăderea bruscă a veniturilor din petrol este de aşteptat să împiedice planurile ambiţioase ale prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, deoarece diversificarea economiei pe care o susţine trebuie să fie finanţată în mare parte din veniturile din energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO