Eveniment

Dezamăgire: datele la trimestrul III şi perspectivele arată că revenirea economică nu va fi în V, ci în W. Esenţial nu mai este T4/2020, ci cum vor arăta primele două trimestre din 2021

Dezamăgire: datele la trimestrul III şi perspectivele...

Autor: Iulian Anghel

21.11.2020, 10:55 2051

Economia a crescut în T3 faţă de T2, dar nu la nivelul aşteptărilor. Analiza economică este însă asemenea învăţării mersului pe bicicletă şi depinde ce numeri: căzăturile sau cucuiele.

Creşterea de 5,6% la T3/2020 faţă de T2.2020 este bună. Dar nu compen­sea­ză căderea de 12,2% în T2 faţă de T1. Apoi oamenii aşteaptă miracole, deşi miracolele sunt în atribuţiile sfinţilor care, în afară de a fi morţi, sunt şi puţini.

Aşa că este de înţeles scep­ticismul economiştilor, mai ales că Europa rein­tro­duce măsuri de carantină, ca urmare a valului doi al pandemiei.

Moş Crăciunii vor fi la tele­vizor în acest sfârşit de an, iar comerţul online nu va alina căderea, pentru că un târg de Crăciun cu vată pe zahăr şi un ceai fiert la miez de noapte este cu totul altceva decât un ceai de cim­bru băut într-o bucătărie înghesuită.

Aşa că T4 va fi un semestru mai prost ca T3, iar re­venirea în „V“ nu mai este de actualitate. Vom avea o revenire, dar în „W“, cred economiştii. „Vedem azi o revenire bună a economiei, dar nu într-un V ci în­tr-un semn «radical». Care va fi probabil un W, odată cu datele din trimestrul al patrulea“, spune eco­no­mistul Dragoş Cabat.

„Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în con­diţiile în care, peste tot în Europa, sunt re­in­troduse mă­suri de carantină. Colegii de la Viena deja anti­ci­pează pen­tru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o con­tracţie, prin ur­mare o revenire economică nu în «V», ci în «W»“, co­men­tează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Ceva mai optimişti sunt analiştii ING Bank, dar şi ei admit: O revenire în „V“ este puţin probabilă. Totuşi, o creştere în T4 este posibilă.

„Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că eco­nomia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al pa­trulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lu­cru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că mă­surile restrictive adoptate de România (în faţa pan­de­miei - n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru“, comentează Valentin Tătaru, economist ING Bank.

„Da, este drept. Este esenţial acum ce se va întâmpla  nu în T 4 2020, ci cum va fi primul semestru din 2021. Am trecut totuşi destul de bine 2020. Urmează miza mare a lui 2021. Evoluţia pe primele două trimestre este esenţială pentru parcursul pe întreg anul“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO