Eveniment

Deutsche Bank: Vom finanta dezvoltatori locali pentru proiecte eoliene intre 50 si 100 MW

01.10.2008, 19:28 33

Investitia intr-un MW instalat pe segmentul energiei eoliene are preturi cuprinse intre 1,3 si 1,5 mil. euro, politica Deutsche Bank fiind aceea de a participa cu capital si know-how la realizarea proiectelor in schimbul unei participatii.

Reprezentantii bancii spun ca dupa ce vor realiza aceste parteneriate sunt interesati si de partea de trading cu energie electrica. "Romania este o piata cheie pentru dezvoltarea noastra in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila. Deja avem discutii cu mai multi investitori privind finantarea unor proiecte eoliene cu capacitati cuprinse intre 50 si 100 de MW. Ne intereseaza investitiile pe termen lung, asa ca nu cautam doar proiecte pe care sa le finantam pentru ca apoi sa ne vindem participatia detinuta. Ne vom asocia doar cu acele companii care au experienta in acest domeniu", a declarat Alberto Pisanti, directorul diviziei de investitii in energie regenerabila din cadrul Deutsche Bank. Potrivit acestuia, in afara de proiectelor eoliene, pe lista de interese a bancii se afla si investitiile in unitati hidro de mare capacitate precum si cele in biomasa si producerea energiei electrice din reziduuri.
Dupa obtinerea capacitatilor de productie, urmatorul pas pentru banca germana ar fi inceperea activitatilor de trading. "O data cu finalizarea proiectelor privind obtinerea de capacitati de productie, ne intereseaza si abordarea segmentului de trading cu energie electrica", a mai spus Pisanti, fara a da insa un termen concret cand aceste investitii in producerea de energie regenerabila ar putea fi finalizate.
Intrarea Deutsche Bank pe piata locala de energie electrica intervine intr-un moment in care mari institutii financiare de talie internationala au facut deja un pas in acest sens.
Spre exemplu, Merrill Lynch a obtinut deja licenta de furnizare de energie electrica si si-a declarat interesul atat pentru investitiile in segmentul producerii de energie electrica, in timp ce Royal Bank of Scotland estimeaza pentru anul acesta un volum de trading cu energie electrica de 0,5 TWh, dublu fata de anul trecut, care inseamna afaceri de circa 25 de milioane de euro, si analizeaza mai multe proiecte privind productia de energie electrica.
"Pana acum ne-am dezvoltat in tari precum Polonia, Spania, Italia sau Grecia, datorita mixului foarte bun atat in ceea ce priveste partea de reglementare, cat si conditiile meteo favorabile acestor investitii. Acum atentia noastra
s-a indreptat spre Europa de Sud-Est, Romania fiind o tara foarte interesanta pentru investitii in energia regenerabila", a mai spus Pisanti.
Potrivit acestuia, portofoliul actual al Deutsche Bank pe partea de productie de energie din surse regenerabile se ridica la aproximativ 5.000 de MW.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO