Eveniment

Deutsche Bank este interesata de Banca Comerciala Romana

04.02.2005, 00:00 16

Gigantul german Deutsche Bank, una dintre cele mai mari banci din Europa, si-a exprimat interesul pentru achizitionarea Bancii Comerciale Romane (BCR), care detine circa o treime din activele bancare de pe piata romaneasca, spun surse apropiate discutiilor.
Mai multe banci mari si-au declarat interesul pentru preluarea BCR, relateaza agentia de presa bulgara Novinite, care il citeaza pe premierul roman Calin PopescuTariceanu.
Conform sursei citate, autoritatile romane iau in considerare vanzarea celei mai mari institutii bancare romanesti pana la finele primului trimestru a anului viitor.
Surse de pe piata bancara afirma ca in jocul pentru BCR a intrat si banca italiana Intesa, iar un potential interes ar putea veni din partea UniCredito.
O delegatie la nivel inalt a Deutsche Bank a fost in Romania la finele lunii ianuarie si si-au exprimat interesul pentru BCR in cadrul unei intalniri cu primul ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, si cu Ionut Popescu, ministrul finantelor.
Reprezentantii Deutsche Bank nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) au achizitionat in luna iunie a anului trecut un pachet de 25% din actiunile BCR, pentru care au platit circa 222 milioane euro.
BCR a facut un profit net de 215 milioane euro in 2004, in crestere cu 48% fata de anul anterior. Cea mai mare banca din Romania dispunea la finele anului trecut de active bilantiere de 6 mld. euro, in crestere cu 1,6 miliarde euro fata de 2003.
Deutsche Bank este activ in Romania inca din anii '90 cu numai o reprezentanta, insa s-a implicat puternic pe segmentul marilor finantari.
Potrivit ultimelor date facute publice, Deutsche Bank a intermediat in 2003 in Romania un volum de finantari de circa un miliard de euro. Banca germana a avut un rol activ nu numai in creditarea companiilor de stat, ci si in emisiunea de eurobonduri a statului roman din 2003. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO