Eveniment

Despărţirea apelor: zi decisivă pentru soarta USL şi a guvernului Ponta

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

16.02.2014, 19:12 202

Criza guvernamentală intră astăzi în cea de-a şaptea zi, o zi crucială dat fiind că, într-un fel sau altul, ea ar urma să pună punct disputei – ori USL merge mai departe, ori se rupe.

În această dimineaţă ar urma să aibă loc o întâlnire de clarificare între PNL şi PSD, prima de acest fel după aproape o săptămână în care protagoniştii şi-au exprimat opiniile, nemulţumirile şi ameninţările exclusiv prin intermediul presei. Tot astăzi, Parlamentul ar putea să dea un vot asupra noii structuri a guvernului – aceasta a fost varianta care a circulat la sfârşitul săptămânii, fără să existe un calendar foarte precis. Iar surpriza care nu poate fi exclusă este un cabinet din care să lipsească miniştrii liberali – aşa s-a întâmplat în primăvara lui 2007 când premierul Tăriceanu a dat afară PD (PDL) de la guvernare propunând Parla­men­tului un guvern remaniat din care lipseau miniştrii democraţi.

În ultimele zile însă şi Crin Antonescu şi Victor Ponta au spus că vor să menţină USL. Crin Antonescu s-ar lipsi chiar de sprijinul PSD pentru candidatura sa la prezidenţiale (Anto­nescu a spus răspicat că nu mai crede că PSD îl va susţine), dar nu va accepta cu niciun chip crearea unui post de vice­pre­mier pentru PC (motivul actualei crize guverna­mentale).

Liberalii au susţinut încă de marţi de când premierul Ponta a făcut această propunere că ea este explicit îndreptată împotriva PNL prin minimalizarea poziţiei de vicepremier pe care urmează să o preia Klaus Iohannis, primarul Sibiului. PSD are, împreună cu UNPR, PC şi minorităţile naţionale majoritatea în Parlament şi pot deci guverna fără PNL. Însă această majoritate este la limită. Un astfel de guvern nu are forţă să treacă prin Parlament  proiecte dificile. De pildă, proiectul de revizuire a Constituţiei care cere o majoritate de două treimi nu va putea să fie aprobat de Parlament fără voturile liberalilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO