Eveniment

Deputatii PD-L au luat contabilii in vizor

02.03.2010, 23:05 71

Contabilii care lucreaza in regim de part-time din companiilelocale vor trebui sa fie angajati cu norma intreaga, potrivit uneiinitiative legislative depuse la Senat de o treime din deputatiiPD-L (40). In caz contrar, firmele isi vor externalizacontabilitatea, conform initiativei.

Motivatia initiatorilor pentru aceste modificari este ca multicontabili lucrau in regim part-time pentru mai multe firme siastfel "s-a proliferat munca la negru", iar situatiile financiareale companiilor nu erau realizate de persoane cu experienta.

Pana acum, legea nu preciza ce tip de contract de munca poateavea contabilul intern al unei firme si de aceea multe firme optaupentru angajarea contabililor in regim de part-time.

"Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, incompartimente distincte, conduse de catre directorul economic saucontabilul-sef, incadrat cu contract individual de munca. Acestepersoane trebuie sa aiba studii economice superioare", se arata ininitiativa legislativa.

Mai mult, se explica si faptul cum compartiment inseamnaansamblul persoanelor cu pregatire economica sau contabila caredesfasoara activitati financiar-contabile.

"Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singurapersoana incadrata cu contract individual de munca cu timp partialsau cu timp partial in baza unei conventii civile", se mai arata inpropunerile deputatilor.

In prezent, firmele au trei posibilitati prin care sa-si tinacontabilitatea: fie au un departament intern de contabilitate (incare angajatii pot lucra si in regim de part-time), fie apeleaza laserviciile unei firme de contabilitate sau lucreaza cu un contabilindependent. Propunerea venita de la deputatii PD-L vizeazaeliminarea posibilitatii de a angaja un contabil cu norma redusa.Raman totusi valabile si alternativele clasice, de externalizare aserviciilor de contabilitate si de folosire a unui economistextern, al carui raport va trebui sa fie contrasemnat de un expertcontabil cu contract de PFA sau de o firma de contabilitate.Deputatii PD-L au sustinut ieri ca initiativa a fost ceruta chiarde breasla contabililor.

Claudia Boghicevi, care reprezinta Aradul in Camera Deputatilor,spune ca a discutat cu expertii contabili din judetul ei siimpreuna au ajuns la concluzia ca departamentele de contabilitatedin firme nu vor mai putea avea angajate persoane part-time, cifull-time, adica sa lucreze opt ore pe zi. "Firmele vor aveaposibilitatea sa opteze pentru acest sistem sau sa angajeze o firmade contabilitate ori sa lucreze cu un contabil angajat cu conventiecivila dar al carui raport contabil sa fie contrasemnat de unexpert contabil", a explicat Boghicevici.

Deputatul Petre Calian a spus ca firmele care opteaza sa-si tinacontabilitatea prin compartiment propriu vor putea sa angajeze si osingura persoana la acest departament, insa aceasta va trebui safie profesionista, cu studii de specialitate.

Consultantii fiscali spun insa ca este putin probabil ca firmelesa-si angajeze contabili cu norma intreaga, deoarece costurile arfi mult prea mari. "Este total nerealist sa angajezi un contabilsau doi cu norma intreaga daca ai o firma care emite doua facturipe luna. Daca angajezi un contabil cu studii superioare, care saaiba drept de semnatura si unul cu studii medii, costurilesalariale s-ar ridica la cel putin 2.500 de lei pe luna (aproape600 de euro) pentru doi angajati, care, timp de opt ore, sa nu facanimic", spune Karina Nicolau, managing partner in cadrul firmei KGaudit & accounting. In schimb, tarifele practicate de firmelede contabilitate pentru a tine contabilitatea unei companii pornescde la 50 de euro lunar si nu depasesc 200 - 250 de euro/ luna.

Ar putea creste businessul firmelor decontabilitate

"Nu inteleg de ce se chinuie 40 de oameni sa schimbe ceva ce nutrebuie schimbat. Contabilii liberi pe piata se vor autoriza caPFA, iar firmele vor apela la externalizarea serviciilor decontabilitate", sustine Marius Stancescu, presedintele companiei deconsultanta financiara si de business Riff HoldingInternational.

El a mai precizat ca nu exista munca la negru in contabilitate,pentru ca cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentrusituatiile financiare pe care le semneaza la sfarsitul anului.

"Cel mai probabil, businessul nostru (al firmelor decontabilitate - n.r.) se va mari, pentru ca reprezentam un organismprofesional care nu poate fi scos in afara legii", explica siNicolau.

Ce prevede initiativa legislativa

  • Pentru firmele care isi tin contabilitatea cu contabiliindependenti organizati ca PFA cu care au contracte de prestariservicii: nimic.
  • Pentru firmele care au serviciile de contabilitateexternalizate: nimic.
  • Pentru firmele care isi tin contabilitatea cu contabili cucontracte civile: trebuie ca rapoartele semnate de acestia sa fiecontrasemnate de un expert contabil cu contract de PFA sau de ofirma de contabilitate sau sa-i angajeze cu contracte de munca inregim full-time.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO