Eveniment

Deputaţii dezbat moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei. ProRomânia şi PSD vor demisia Monicăi Anisie

Deputaţii dezbat moţiunea simplă împotriva...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

25.05.2020, 16:48 392

Deputaţii au început şedinţa în care se dezbate moţiunea simplă depusă de ProRomânia şi PSD împotriva ministrului Educaţiei, Monica Anisie, "Pas cu pas, am ajuns în colaps educaţional, PNL a creat o Românie needucată". Votul urmează să aibă loc miercuri. 

”Mmotiunea intitulată "Pas cu pas, am ajuns în colaps educaţional, PNL a creat o Românie needucată", cerem constatarea eşecului, respectiv demiterea imediată a ministrului Educaţiei, Monica Anisie”, declara Titus Dobre, de la Pro România.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a cerut retrimiterea moţiunii simple iniţiatorilor, pentru reformulare. El a susţinut că documentul conţine elemente care ţin de o moţiune de cenzură, respectiv că se cere demiterea ministrului Educaţiei, Monica Anisie. După o scurtă consultare cu liderii grupurilor parlamentare, solicitarea lui Florin Roman a fost respinsă.

"Această moţiune este o mică parte a răspunsului nostru la nepăsarea şi incompetenţa dovedite pas cu pas de ministrul Educaţiei şi Cercetării de la preluarea mandatului, culminând cu perioada coronacrizei. Este o mică parte a învăţământului preuniversitar. Nu vrem să detaliem incompetenţa de care ministrul Educaţiei a dat dovadă în ceea ce priveşte învăţământul universitar sau cercetarea. Nici măcar o dată, în ultimii 30 de ani, românii nu au trăit asemenea momente de haos în Educaţie. Lipsa de viziune şi de strategie a făcut ca toţi cei din sistem - preşcolari, elevi, studenţi, părinţi, bunici şi personal din învăţământ - să trăiască luni de zile în panică şi nesiguranţă. Astăzi, aici, trebuie să punem capăt acestei crize. Ne bazăm pe demisia doamnei ministru dacă această moţiune trece", se arată în textul moţiunii simple.

Iniţiatorii susţin că în perioada stării de urgenţă decidenţii de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuiau să vină cu un set de proceduri care să reglementeze situaţia cadrelor didactice de predare, a personalului didactic auxiliar, a directorilor, a inspectorilor şcolari şi a personalului nedidactic, dar ministrul "a preferat să se spele pe mâini".

” Vă cerem să constataţi şi să confirmaţi eşecul acesteia, votând solicitarea noastră de demitere imediată a ministrului Educaţiei şi Cercetării - Monica Anisie!”, se mai arată în moţiune.

Conform legii, moţiunea simplă este doar consultativă. Spre deosebire de moţiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, moţiunea simplă are ca efect doar adresarea unui advertisment politic cu scopul de a remedia o situaţie eronată fără a creea de partea Guvernului obligaţia de a o respecta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO