Eveniment

Deloitte/ZF CFO Summit 2020. Alexander Boersch, Deloitte Germania: Mutarea lanţurilor de aprovizionare dinspre China spre Europa de Est ar putea însemna investiţii suplimentare pentru România

Alexander Boersch, Deloitte Germania

Alexander Boersch, Deloitte Germania

Autor: Răzvan Botea

19.06.2020, 12:03 264

Germania va ajunge la PIB-ul din 2019 în mijlocul lui 2022, Italia îşi va reveni în 2023.

În contextul actualei pandemii, există o tendinţă de mutare a lanţurilor de aprovizionare dinspre China către Europa, Această tendinţă poate fi o veste bună pentru ţările est-europene, în special pentru România, pentru că ar putea veni cu investiţii străine noi, a spus Alexander Boersch, economistul-şef şi coordonatorul diviziei de cercetare din cadrul Deloitte Germania, în cadrul evenimentului Deloitte/ZF CFO Summit.

„Am văzut multe discuţii despre lanţurile de aprovizonare. Sunt câteva trenduri în care lanţurile de apro­vizionare ar putea să se mute dinspre China spre Europa, lucru care ar putea fi interesant pentru ţările din Europa de Est, în special pentru România. Această mutare ar putea veni cu investiţii substanţiale. Mă aştept ca multe investiţii să fie realizate în acest context. Nu neapărat anul acesta, dar poate anul viitor“, a spus Alexander Boersch.

Deloitte România în parteneriat cu Ziarul Financiar a organizat marţi prima ediţie dintr-o serie de conferinţe CFO Summit, o videoconferinţă care a adus la masa de discuţii directorii financiari ai unora dintre cele mai importante companii din România, precum şi consultanţi şi economişti din cadrul Deloitte România şi Germania. Invitatul special al evenimentului, Alexander Boersch, a spus că eco­nomia germană, principalul parte­ner comercial al României, este de aşteptat să îşi revină la nivelul precriză din punctul de vedere al PIB-ului la jumătatea lui 2022. Economia Italiei, al doilea cel mai mare pertener comercial al României, îşi va reveni în 2023, potrivit previziunilor economiştilor Deloitte.

„Vestea proastă este că această contracţie a fost atât de puternică, încât economia va creşte negativ. Aşteptăm o contracţie de circa 8% pentru zona euro şi una de 7,5% pentru Germania şi va trece o vreme până ajungem la nivelurile precriză.  Până în mijlocul lui 2022 pentru Germania, iar pentru Italia ceva mai mult, petru că aici contracţie a fost mai mare. Italia îşi va reveni în 2023.“

El a subliniat în cadrul evenimentului că stimulenţii fiscali pentru mediul privat au venit în Germania destul de repede. Pachetul pe care îl are pregătit guvernul german pentru susţinerea economiei se ridică la 50% din PIB-ul Germaniei de aproape 3.500 de miliarde de euro. Spre comparaţie, PIB-ul României a fost de circa 200 mld. euro în 2019.

„Trebuie spus că stimulenţii fiscali au venit destul de repede. Pentru Germania, pachetul se ridică la aproape 50% din PIB, şi este semnificativ. Dacă ne uităm la criza din 2008-2009, procentul a fost între 9 şi 10%. Alte ţări au luat măsuri de asemenea - pachetul fiscal din Italia, care a conţinut în cea mai mare parte garanţii de stat, a fost de 44% din PIB, Franţa 20%, SUA cu 14%. Ideea principală a acestor pachete a fost să ajute companiile să treacă peste  efectul imediat al crizei.“

Alexander Boersch a mai spus că previziunile Deloitte arată o revenire în „V“ a economiei germane, cu o cădere de -12% în al doilea trimestru al acestui an, dar o revenire puternică în a doua jumătate din 2020.

„Aşteptăm o revenire în formă de V pentru Germania. Aşteptăm o contracţie istorică în al doilea trimestru de -12%, care este într-un fel inevitabilă, dar vedem un rebound în al treilea trimestru, în cea mai mare parte din cauza că, dacă ai o contracţie puternică, ai natural un bounce-back. De asemenea, avem măsuri fiscale şi monetare foarte puternice“, a mai spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO