Eveniment

Deloitte: În vremuri de criză se recomandă măsuri anticiclice. Într-un scenariu în care cresc taxele, TVA este cel mai uşor de modificat

Dan Bădiu, partener impozitare directă la Deloitte România: Principala resursă a statului o reprezintă colectarea impozitelor şi taxelor într-un mod cât mai corect şi complet

Dan Bădiu, partener impozitare directă la Deloitte România: Principala resursă a statului o reprezintă colectarea impozitelor şi taxelor într-un mod cât mai corect şi complet

Autor: Răzvan Botea

14.10.2020, 00:05 795

♦ „Mediul de business aşteaptă de la Parlament să fie profesionist, să existe stabilitate fiscală, coerenţă legislativă şi să vadă că în România sunt respectate regulile europene.“

Bugetul României este golit de cheltu­ielile neprevăzute cu criza medicală şi de sumele lăsate în mediul economic, la care se adaugă programele de susţinere a locurilor de muncă şi a afacerilor din România.

În aceste condiţii, consultanţii de la Deloitte România sunt de părere că cea mai bună variantă de creştere a veniturilor la bugetul de stat este o mai bună colectare, însă, într-un scenariu în care statul trece la creşterea taxelor, TVA-ul este primul vizat.

„Dacă ar fi să se mărească unele cote de impozitare, ceea ce sperăm să nu se întâmple, în primul rând TVA-ul este cel mai uşor de modificat. Au mai fost discuţii în ultimul timp şi despre cotele de impozit pe venit. Speranţa noastră este că raţiunea va prevala şi nu vom avea creşteri de fiscalitate în perioada următoare“, a  declarat Dan Bădin, partener impozitare directă la Deloitte România, în cadrul unui eve­niment organizat de compania de consultanţă şi audit.

Consultanţii de la Deloitte sunt de pă­rere că cea mai bună modalitate de a aduce bani în plus la bugetul de stat este o colectare mai bună. România rămâne în continuare campiona Europei la deficitul de încasare de TVA (diferenţa între cât şi-a propus statul să încaseze şi cât a încasat efectiv).

„În primul rând cea mai importantă pârghie pe care o are statul este să colecteze mai mulţi bani la buget de la plătitorii de impozite din România. Avem cel mai scăzut grad de încasare a tva – principala taxa a bugetului de stat. Principala resursă a statului o reprezintă colectarea impozitelor şi taxelor într-un mod cât mai corect şi complet“, a mai spus Dan Bădin.

Criza generată de pandemia Covid-19 a adus digitalizarea forţată şi a statului. În condiţiile în care guvernul nu ar trece la măsuri de creştere sau introducere de noi taxe, consultanţii Deloitte se aşteaptă la accentuarea digitalizării autorităţilor fiscale şi la intensificarea controalelor fiscale, în special în zonele cu risc idicat de evaziune.

„Este de aşteptat, aşadar, ca nivelul de colectare a veniturilor de la finalul lui 2020 să fie sub cel de anul trecut, în timp ce cheltuielile vor fi mult mai mari. Mai mult, decalajul de încasare la TVA rămâne cel mai mare din Uniunea Europeană, de aproximativ 33% în 2018, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene. În aceste condiţii, estimăm o înteţire a controalelor fiscale în perioada următoare pe zona de TVA, în special în anumite arii în care autorităţile fiscale deja se dovedesc mai active decât în trecut”, a spus Vlad Boeriu, partener coordonator servicii Fiscale şi juridice la Deloitte România.

Alegerile parlamentare din iarnă aduc o toamnă liniştită din punctul de vedere al fiscalităţii pentru mediul de business. După alegeri, mediul de afaceri din România aşteaptă de la noul organ legislativ şi de la noul guvern predictibilitate, stabilitate fiscală şi coerenţă legislativă, a spus Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii, din secţiunea legal a  Deloitte.

„O aşteptare a mediului de business, dacă e să ne raportăm la ce s-a întâmplat în ultimele 6 luni, este coerentă legislativă. Aceste luni au arătat aproape un concurs legislativ între guvern şi parlament, cu acte normative care au avut acelaşi obiect, votate în paralal, iar acest lucru creează incertitudine.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO