Eveniment

Delistari: managerii fondurilor straine de investitii se revolta impotriva CNVM

07.04.2006, 00:00 16

Mai multe fonduri straine de investitii se pregatesc sa atace in justitie reglementarile de anul aceasta ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind delistarea companiilor care, spun acestia, nu sunt conforme cu legislatia pietei de capital si care pot prejudicia investitorii de pe Bursa.

CNVM a emis la inceputul acestui an o dispunere de masuri care permite companiilor sa se delisteze de pe Bursa printr-o simpla hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor. Practic, un actionar care controleaza 33% dintr-o companie poate decide delistarea. Minoritarilor le raman ca alternative sa ramana actionari captivi intr-o companie necotata sau sa ceara societatii sa le rascumpere actiunile la un pret stabilit de un evaluator independent si care poate fi mult mai mic decat pretul de piata.

Fondul american cu capital de risc QVT Fund spune ca se pregateste sa atace in justitie reglementarea. "Aceste prevederi sunt neconforme cu legislatia romaneasca in vigoare, iar avocatii nostri se pregatesc sa o conteste in justitie", spune Angelo Moskov, managerul QVT Fund. Fondul are investitii de cateva zeci de milioane in companii romanesti.

Contactati de ZF, reprezentantii CNVM nu au precizat care sunt prevederile legale care stau la baza dispunerii de masuri privind delistarea. Ei au spus insa ca societatile care nu indeplinesc criteriile necesare pentru a fi listate trebuie sa aiba posibilitatea de a se retrage si ca in urma monitorizarii Comisiei Europene asupra CNVM s-a ajuns la concluzia ca este imposibil ca autoritatea pietei de capital sa supravegheze cele cateva mii de companii care sunt listate pe piata. "CNVM a urmarit cu consecventa respectarea unuia dintre principalele obiective din statutul sau, anume protectia micilor actionarii, asigurand cadrul prin care acestia sa se poata retrage din societate la un pret echitabil", au precizat reprezentantii Comisiei.

Conform reglementarii, cele mai mari doua companii listate, Petrom si BRD, ar putea fi delistate de OMV si respectiv Societe Generale, existand posibilitatea ca minoritarilor care nu vor sa ramana actionari intr-o companie nelistata sa primeasa un pret mult mai mic decat cel de pe piata. De altfel, statul a vandut in urma cu aproximativ doi ani un pachet minoritar de actiuni BRD la jumatate din pretul de pe Bursa, negocierile de vanzare avand la baza un raport de evaluare intocmit de un evaluator independent.

Si Asirom, cea mai mare companie de asigurari prezenta pe piata de capital, s-ar putea delista dupa ce principalii sai actionari au decis in acest sens. Pretul de delistare, care ar putea fi, in baza unui raport de evaluare, la jumatate fata de pretul de piata, este contesta de actionarii minoritari. Printre cele mai importante companii care au anuntat intentia de a se delista se numara companiile in care fondul de investitii Broadhurst este actionar majoritar, cum ar fi Vel Pitar sau Electroaparataj.

Cu toate ca isi delisteaza companiile, managerul Broadhurst spune ca delistarea prin hotararea AGA contravine notiunii de protectie a actionarilor minoritari. "Delistam intrucat nu a ramas alta forma de protest decat aceea de a face ceea ce se propune", spune Siminel Andrei, managerul Broadhurst. Pe de alta parte, el a mai declarat pentru ZF ca are intentia de a ataca, de asemenea, in justitie reglementarile CNVM privind delistarea. New Century Holdings, societatea care administreaza Broadhurst are investitii de peste 200 de milioane de dolari in Romania.

"Aceasta reglementare a CNVM pare destul de nefericita. Nu mai cunosc nici o alta tara in care sa existe reglementari similare. De obicei este nevoie de detineri de 90% sau mai mult pentru delistarea unei companii. Delistarea este, desigur, o optiune care trebuie sa ramana deschisa pentru actionarul majoritar, dar prin oferirea unei prime peste pretul de piata pentru actionarii minoritari", spune Stefan Jaggi, managerul fondului elvetian Hyposwiss Danube Tiger, fond cu o expunere de peste 50 de milioane de euro pe piata romaneasca.

"Este de sperat ca CNVM sau chiar justitia sa previna abuzarea de aceasta norma a CNVM, care altfel ar putea avea un efect negativ pentru piata romaneasca de capital, inca in dezvoltare", a mai spus el. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO