Eveniment

Defrişările ilegale de păduri sunt în scădere în 2014 şi 2015. „Exploatăm mai puţin de jumătate din creşterea pădurii”.

Defrişările ilegale de păduri sunt în scădere în...

Autor: Carol Dan

03.12.2015, 13:04 2068

„Fenomenul” defrişărilor ilegale de păduri este în scădere în 2014 şi 2015, iar sintagma „rămânem fără păduri” este un „clişeu fals”, reiese din informaţiile prezentate într-o conferinţă de presă de reprezentanţi ai Ministerului Mediului. În luna mai, problema defrişărilor ilegale a pus pusă chiar pe agenda CSAT, preşedintele Klaus Iohannis declarând atunci că este nevoie de o imagine mai clară asupra acestui fenomen.

Informaţiile sunt incluse într-un Inventar al Fondului Forestier (IFN), un instrument creat în 2006 pentru a face o radiografie a suprafeţelor împădurite din România. Un astfel de inventar se face la scară naţională odată la cinci ani. Datele prezentate în conferinţă au fost colectate şi interpretate în urma unui astfel de inventar forestier derulat în perioada 2008-2012, spune Dănuţ Iacob,  directorul de Politici şi Strategii din Ministerul Mediului.

Potrivit informaţiilor din IFN, masa lemnoasă recoltată reprezintă mai puţin de jumătate  din creşterea anuală a pădurii, faţă de o medie europeană de 60%, plasând astfel România peste Bulgaria (cu un grad de recoltare de 41%), Cipr (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) şi Slovenia (44%). Totodată, volumul anual mediu colectat de România înainte de 1989 era de 25 milioane metri cubi, nivel care a coborât la o medie de 15 milioame metri cubi de masă lemnoasă după 1990.

În luna octombrie, Alexander von Bismarck, directorul executiv al Agenţiei pentru Investigaţii de Mediu (EIA), arăta că aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinaţia lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer. Potrivit datelor furnizate de IFN, cifrele EIA „sunt false”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO