Eveniment

Deflatia din august da sperante BNR: inflatia coboara catre tinta

Deflatia din august da sperante BNR: inflatia coboara catre tinta

Click pentru imaginea intreaga

12.09.2006, 19:42 24

Preturile de consum au scazut cu 0,07% in luna august, marcand prima deflatie (ieftinire a produselor) de dupa 1989.
Datorita deflatiei din august, inflatia anualizata (calculata pentru perioada august 2005 - august 2006) a ajuns la 6,02%, un alt minim istoric, in apropierea intervalului tintit de Banca Nationala.
BNR vizeaza pentru acest an o tinta de inflatie de 5% plus sau minus un punct procentual, adica un interval cuprins intre 4%-6%.
Analistii sunt de parere ca Banca Nationala a Romaniei isi va realiza in acest an tinta de inflatie si pune evolutiile mai bune din acest domeniu pe seama amanarii calendarului de scumpire a utilitatilor, a devansarii cheltuielilor publice sau chiar a productiei agricole peste asteptari.
"Au crescut considerabil sansele ca inflatia sa se afle in intervalul de 4%-6% la sfarsitul lui 2006", spune Florin Citu, economist-sef la ING Bank Romania.
Intr-adevar, la reducerea preturilor de consum au contribuit decisiv produsele alimentare, mai ales fructele si legumele de sezon. Fructele proaspete s-au ieftinit cu aproape 15% in august, iar legumele si conservele de legume au marcat o scadere de aproape 6% a preturilor. Zaharul si ouale, alte produse de baza, au avut in august evolutii contrare fata de tendintele din primele sapte luni ale anului.
Zaharul s-a ieftinit cu 1,5%, dupa ce fusese pana in august unul dintre produsele cu cea mai mare scumpire din acest an. Ouale, in schimb, s-au scumpit cu 17%, dupa ce pretul acestora pierduse aproape 50% in prima parte a anului.
Per total, produsele alimentare au marcat o reducere cu 0,85% a preturilor. In schimb, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,31%, iar serviciile cu 0,73%.
In opinia unor analisti, deflatia din luna august putea fi anticipata. "Daca avem in vedere trendul pe termen lung cuplat cu fluctuatiile sezoniere, de regula in luna august se inregistreaza minimul ratei lunare a inflatiei", spune Lucian-Liviu Albu, director al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.
In conditiile inflatiei de 6% la finele lunii august, majoritatea dobanzilor cu care bancile comerciale remunereaza depozitele au devenit real-pozitive.
"Banca Nationala are sanse ca la finele anului sa raporteze o inflatie sub 6%. Tinta de 5% este inca dificil de atins in acest an", considera Albu.
Deflatia din luna august se datoreaza si faptului ca in aceasta luna nu au mai avut loc scumpiri ale produselor cu preturi administrate, in principal utilitatile (energie si gaze). De asemenea, efectul taxei pe viciu a fost resorbit complet, pretul tigarilor si al bauturilor spirtoase incetand sa mai creasca semnificativ in aceasta luna. Bauturile spirtoase (incadrate la marfuri alimentare) s-au scumpit cu 1,8%, iar tigarile (bunuri nealimentare) - cu 1,1%.
Analistii mai spun ca amanarea cheltuielilor bugetare, dar si a cresterii accizelor au contribuit la inflatia redusa din aceasta perioada.
"Cheltuielile bugetare reduse scad cererea in constructii, investitii si salarii si astfel genereaza o reducere a inflatiei.
Totusi, cauza principala a dezinflatiei este continua apreciere a leului, care prin ieftinirea importurilor a pus presiune pe preturile de consum", spune Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari.
Radu Craciun, analist-sef la ABN Amro Bank, spune ca "amanarea cresterii preturilor administrate cu 1-2 ani ar putea duce cu gandul la amanarea de fapt a presiunilor inflationiste", de unde si nivelul redus al inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO