Eveniment

Deficitul de cont curent sare de 2 mld. euro, dar excedentul comerţului cu serviciile păstrează lucrurile sub control

Deficitul de cont curent sare de 2 mld. euro, dar...

Autor: Iulian Anghel

14.09.2016, 00:07 804

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în pri­mele şapte luni din an un deficit de 2,1 miliarde de euro, de două ori mai ma­re decât cel consemnat în aceeaşi peri­oadă a lui 2015.

Totuşi, pentru a doua lună consecutiv, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat excedent, ceea ce poate arăta că lucrurile nu vor derapa pe termen mediu.

Deficitul de cont curent al balanţei de plăţi este salvat de comerţul extern de servicii care a înregistrat la şapte luni un excedent de aproape 4,3 miliarde de euro, faţă de un deficit de 4,8 miliarde de euro înregistrat de comerţul internaţional de bunuri. Pe total, deficitul contului curent a fost la şapte luni de 2,1 miliarde de euro, faţă de 756 milioane de euro în primele şapte luni din 2015.

Situaţia era previzibilă având în vedere reducerile de taxe şi majorările de salarii în sectorul public din ultimul an care au crescut venitul disponibil al populaţiei. Toţi aceşti bani - în jur de 22 de miliarde de lei pe întreg anul 2016 – merg cu preponderenţă în consum. Economia internă nu face însă faţă excesului de cerere care este alimentat din importuri. Astfel deficitul comercial a crescut cu 30% în primele şapte luni, an/an, la peste 5 miliarde de euro. Importurile de bunuri comerciale cresc cu un ritm dublu faţă de exporturi, dar deficitul de cont curent al balanţei de plăţi rămâne totuşi în echilibru, graţie comerţului internaţional cu serviciile, care este pe excedent. Doar serviciile de transport (aflate acum în mare febră din cauza scandalului RCA) au adus în ţară un plus de 2 miliarde de euro şi, astfel, în ciuda adâncirii îngrijorătoare a deficitului comercial, deficitul contului curent al balanţei de plăţi este, la şapte luni, undeva la 1,2% din PIB-ul estimat în legea bugetului de 167 de miliarde de euro.

În primele şapte luni din an, România a exportat bunuri în valoare de 33 de miliarde de euro (plus 2,9%, an/an), având importuri de 38 de miliarde de euro (plus 5,8%, an/an).

În aceeaşi vreme, în primele şapte luni din an, exportul de servicii a fost de 9,8 miliarde de euro, iar importul de 5,5 miliarde de euro, rezultând un excedent de 4,2 miliarde de euro, care ţine în echilibru contul curent al balanţei de plăţi.

Economiştii spun că un deficit de cont curent echivalent cu 2-3% din PIB este sustenabil.

„Conform noilor prognoze (rea­lizate în urma rezultatelor din ultimele luni – n. red.) ponderea contului curent în PIB se va majora de la 1,1% în 2015 la  2,3% în 2016, 2,8% în 2017, respectiv 3,1% în 2018”, scrie Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Tran­silvania, într-un raport către investitori.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR, balanţa bunurilor şi balanţa veniturilor primare au consemnat în primele şapte luni din an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, deficite mai mari cu 1,2 miliarde de euro, respectiv cu 211 milioane euro. Balanţa veni­turilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 308 milioane euro, iar balanţa serviciilor un excedent majorat cu 344 milioane euro.

Prin urmare, pe zona de bunuri deficitul a fost de 4,8 miliarde euro, iar pe venituri primare de 2,7 miliarde euro, în timp ce balanţa serviciilor a avut un excedent de 4,2 miliarde euro, din care 2 miliarde euro provin din sec­torul de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO