Eveniment

Deficitul de cont curent s-a dus spre 3% din PIB

Deficitul de cont curent s-a dus spre 3% din PIB

Autor: Iulian Anghel

16.01.2018, 00:04 292

În perioada ianuarie-noiembrie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,5 mld. euro, în creştere cu 92,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului pre­ce­dent, când se situa la 2,9 mld. euro. Deficitul de cont curent a accelerat puternic odată cu majorarea puternică a deficitului comercial, în urma creşterii semnificative a consumului.

Consumul a crescut anul trecut cel mai probabil cu 9-10%, fapt ce a antrenat o creştere a deficitului comercial, oferta internă neţinând pasul cu cererea.

În aceeaşi vreme, chiar dacă sunt în creştere, investiţiile străine sunt departe de nivelul celor înregistrate în perioada de boom, de 8-9 miliarde de euro anual, şi, astfel, deficitul de cont curent va ajunge anul acesta cel mai probabil spre 3% din PIB, de la 0,7% din PIB în 2014.

Totuşi, deficitul de cont curent este departe de cel înregistrat înainte de criză, de aproape 11% din PIB în medie, între 2004-2008.

Potrivit datelor publicate ieri de BNR, deficitul comercial la 11 luni din 2017 a crescut 28,5% faţă de aceeaşi perioadă similară a anului precedent, până la 10,4 miliarde de euro. În aceeaşi vreme, excedentul comerţului internaţional cu serviciile care ţinea în frâu deficitul de cont curent a crescut doar modest, cu 2,1%, până la 7,2 miliarde de euro. Investiţiile strâine au crescut la 11 luni din 2017 cu 19,8% an/an, până la 4,3 miliarde de euro, dar toate aceste creşteri luate împreună nu au putut face faţă deteriorării puternice a deficitului din comerţul internaţional cu bunuri şi, astfel, contul curent s-a majorat puternic. Totuşi, în noiembrie, deficitul de cont curent a crescut cu 279 mil. euro, faţă de luna precedentă, în vreme ce în octombrie, faţă de septembrie acesta făcuse un salt de un miliard de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO