Eveniment

Deficitul de cont curent a ajuns la finele lunii februarie 2021 la 1,6 mld. euro, de patru ori mai mult decât în primele două luni din 2020

Deficitul de cont curent a ajuns la finele lunii...

Autor: Iulian Anghel, Roxana Rosu

14.04.2021, 00:07 707

♦ Deficitul de cont curent a fost în primele două luni din an de 1,6 miliarde euro, de patru ori mai mare decât în perioada similară din 2020, când era la doar 431 milioane euro, arată datele BNR ♦ Deficitul de cont pune o puternică presiune pe cursul de schimb.

Datele Eurostat de săptă­mâna trecută arată că Ro­mânia a avut un deficit de cont curent, în ultimul tri­mestru din 2020, de 3,5 mi­liarde de euro, cel mai mare din Uniunea Europeană.

De asemenea, deficitul bugetar a fost în 2020 spre 10% din PIB. Aceste două deficite gemene sunt greu de dus în spate. Deocamdată lucrurile par aşezate, dar nu vor rămâne mereu aşa.

Din martie 2020 până în martie 2021, cursul de schimb leu/euro s-a depreciat cu doar 2%. A fost o depreciere rezonabilă. Dar în doar trei luni din 2021, cursul s-a depreciat cu 1,3%.

Inflaţia este de peste 3% şi nu dă semne de domolire, în vreme ce deficitul comercial, principalul inamic al deficitului de cont curent, creşte. De exemplu, faţă de luna februarie 2020, exporturile din luna februarie 2021 au scăzut cu 2,5%, iar importurile au crescut cu 6,1%. Şi, cel mai probabil, România „importă inflaţie“, având în vedere evoluţia preţurilor pe piaţa externă.

Deficitul de cont este dat peste cap de deficitul comercial. Problema este veche, explică Adrian Vasilescu (BNR). Unul dintre motoarele acestei disfuncţionalităţi a economiei este că România importă masiv produse agricole prelucrate şi exportă produse neprelucrate. Problema vine, spune Vasilescu, din decizia lui Nicolae Ceauşescu de a termina cu obsesiva datorie externă. Atunci a început un export brut de produse agricole: fabricile care procesau astfel de produse au căzut în paragină. Nimeni nu a mai ştiut, la 40 de ani de atunci, să refacă lanţurile.

O a doua problemă majoră este că România importă masiv pentru a exporta. Cel puţin 60% din importul României este destinat exportului (80%, în unele cazuri, spune Vasilescu). Altfel spus: importăm scump, prelucrăm puţin şi exportăm pe bani puţini.

Datele BNR arată: „serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprie­tarea terţilor“ au fost de 386 mil.euro. Atât au obţinut companiile româneşti din „import-export“. La importuri de 14,2 mld. euro (la două luni din 2021) şi la exporturi de 11,2 mld. euro, potrivit datelor INS.

Potrivit datelor BNR, România a încheiat prima lună din 2021 cu un deficit de 239 mil. euro, ceea ce înseamnă că în luna februarie dezechilibrul balanţei de cont curent s-a majorat cu 1,38 mld. euro, arată datele BNR publicate marţi.

Printre factorii care au determinat evoluţia din primele două luni ale anului se află şi creşterea cu 485 milioane euro a deficitului din zona schimburilor comer­ciale internaţionale, care a urcat la 3,1 mld. euro.

În schimb, balanţa serviciilor a avut o tendinţă pozitivă şi a înregistrat un excedent de 1,5 mld. euro, cu 265 mil. euro mai mare faţă de ianuarie-februarie 2020. Dintre acestea, transportul a avut un excedent de 701 mil. euro, în uşoară creştere faţă de anul trecut, iar turismul şi-a redus deficitul la 220 milioane euro, de la 485 milioane euro.

În acelaşi timp, pe zona veniturilor primare excedentul s-a redus cu 463 mil. euro,  la 313 mil. euro, în condiţiile în care pe segmentul veniturilor din investiţii deficitul s-a adâncit la 1,7 mld. euro, de la 1,3 mld. euro în ianuarie-febraurie 2020.

Un alt factor care a influenţat creşterea deficitului de cont curent în primele două luni din acest an este trecerea  balanţei veniturilor secundare pe minus, cu un deficit de 358 mil. euro, comparativ cu un excedent de 155 mil. euro în perioada similară a anului 2020. Potrivit BNR, veniturile din admi­nistraţia publică aveau la finele lui februarie un deficit de 609 mil. euro, faţă de doar 77 mil. euro în februarie 2020.

Investiţiile străine directe  au însumat 578 mil. euro (comparativ cu 690 mil. euro în perioada ianuarie - februarie 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 823 mil. euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 245 mil. euro.

România a încheiat 2020 cu un deficit de cont curent de 11 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO