Eveniment

Deficitul de cont curent a crescut cu 38% în semestrul I, an/an, la peste 5 mld. de euro. Deficitul contului curent este ţinut în frâu de excedentul înregistrat în zona serviciilor – un plus de 4 mld. euro în primele şase luni din an

Deficitul de cont curent a crescut cu 38% în semestrul...

Autor: Iulian Anghel

14.08.2019, 00:04 854

Deficitul de cont curent la şase luni din 2019 a ajuns la 5,1 miliarde de euro – cel mai mare înregistrat în primul semestru dintr-un an din 2008 încoace. În acest ritm, deficitul de cont curent va depăşi la final de an 5% din PIB, o limită dincolo de care problema finanţării deficitului devine una serioasă.

Potrivit datelor publicate marţi de BNR, în primele şase luni din an contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,1 miliarde euro, comparativ cu 3,7 miliarde euro în perioada ianuarie - iunie 2018.

Deficitul de cont curent a crescut puternic ca urmare a majorării cu aproape 1,5 miliarde de euro a deficitului comercial comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Deficitul comercial a ajuns la 7,5 miliarde de euro în primele şase luni din an, un avans de 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

Deficitul contului curent este ţinut în frâu de excedentul înregistrat în zona serviciilor – un plus de 4 miliarde de euro în primele şase luni din an.

În situaţia curentă, economiştii văd deficitul de cont curent apropiindu-se sau chiar sărind peste bariera de 5% din PIB. Prognza de deficit a Băncii Transilvania este de 5% din PIB, iar a ING Bank de 5,4% din PIB.

În zona serviciilor, unde balanţa înregistrează excedent, transporturile consemnează cel mai bun rezultat – 2 miliarde de euro excedent în primele şase luni. Gustul cetăţenilor români pentru călătoriile în străinătate a adus un gol în balanţă de 852 de milioane de euro (cheltuieli în străinătate de 1,9 miliarde de euro şi cheltuieli ale străinilor în România de 1,06 miliarde de euro). Statistica BNR mai arată că investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,3 mi­liarde de euro (comparativ cu 1,78 mld. euro la şase luni din 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 1,76 mld. euro, iar creditele intragrup (împru­muturile companiilor-fiice de la companiile-mamă din străintate) au fost de 560 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO