Eveniment

Deficitul comercial a batut orice record in octombrie

01.12.2005, 20:16 18

Luna octombrie a consemnat cel mai mare deficit comercial lunar din ultimii 16 ani, de peste 1,13 miliarde de euro. Adancirea deficitului lunar a fost cauzata de cea mai mare valoare lunara a importurilor din ultimii 16 ani, pentru prima oara mai mare de 3 miliarde de euro, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica.

Ca urmare, deficitul comercial a depasit 7,7 miliarde de euro in primele 10 luni, nivel cu 46% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Ritmul de crestere al deficitului a accelerat de la 42%, unde stagnase timp de mai multe luni.

In acelasi timp, valoarea marfurilor vandute la extern a fost in octombrie de 1,93 mld. euro, dupa ce luna septembrie consemnase o valoare maxima istorica pentru exporturi, de peste 2 mld. euro.

Importurile energetice (petrol si gaze naturale) au fost principala cauza a cresterii deficitului comercial in octombrie. In mod traditional, in ultimele luni ale anului se inregistreaza valori cu circa 20% mai mari pentru importuri, comparativ cu lunile obisnuite, tocmai din cauza importurilor de produse petroliere si de gaze naturale pe care le presupun pregatirile pentru lunile de iarna.

Cresterea record a deficitului comercial arata ca productia a ramas din nou cu mult in urma consumului in octombrie, dupa un usor reviriment inregistrat cu o luna in urma.

Anul acesta nu face exceptie de la regula generala, produsele minerale (titei si derivate, carbuni, minereuri etc.) fiind marfurile cu cea mai mare crestere la import in primele 10 luni ale anului, pana la peste 4 miliarde de euro. Aceasta valoare reprezinta cu 46% mai mult decat in aceeasi perioada din 2004.

Tot la import au mers bine si mijloacele de transport, unde valoarea totala a cumpararilor de peste granita a fost de 335 milioane de euro in octombrie si de 2,7 miliarde de euro in primele 10 luni ale anului, cu 43% mai mult decat in 10 luni din 2004. Per total, marfurile importate de Romania in primele 10 luni din 2005 au reprezentat 26,1 mld. euro, iar exporturile au insumat numai 18,4 mld. euro.

La export, marfurile cel mai bine vandute au fost tot produsele minerale (crestere de 79% la 10 luni) si mijloacele de transport, unde vanzarile Loganului au tras in sus exporturile cu 40% peste valoarea inregistrata de statistica in primele 10 luni din 2005.

Pentru intreg anul 2005, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un deficit comercial de 10 miliarde de euro. Asta inseamna ca in cel putin una dintre lunile noiembrie si decembrie va marca un nou record lunar pentru deficitul comercial.

Anul trecut, un astfel de maxim a fost atins in luna decembrie, cand importurile energetice si febra cumparaturilor au dus pentru prima data in ultimii 15 ani deficitul comercial lunar peste bariera miliardului de euro.

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO