Eveniment

Deficitul bugetar pe 2004 a blocat discutiile cu FMI

09.03.2004, 00:00 13



Guvernul Nastase si-a defintivat in urma recentelor discutii cu FMI principalele tinte macroeconomice pentru 2004: crestere economica de 5,5%, inflatie de 9% decembrie la decembrie, deficit de cont curent de 5,5% din PIB. Mai putin nivelul deficitului bugetar, asupra caruia partile nu s-au inteles.



"Principalul obiectiv al guvernului este reducerea inflatiei la 9% la sfarsitul acestui an. Dezinflatia reprezinta principalul element de credibilitate pentru Romania in 2004", a declarat ieri ministrul finantelor Mihai Tanasescu. El nu a putut indica o tinta de inflatie medie annuala, fata de nivelul de 15,3% inregistrat la sfarsitul lui 2003.



El spune ca politica fiscala va fi folosita ca ancora principala de dezinflatie. Astfel, deficitul bugetar urmeaza a fi mai mic de 3%, nivelul acestuia ramanand un subiect de negociere cu FMI. Tanasescu spune ca Fondul vede un deficit cu 0,2% sub nivelul propus de guvernul roman. Discutiile sunt complicate de solicitarea FMI ca in calculul deficitului bugetar sa fie incluse cheltuielile cu proiecte de infrastructura in parteneriat public-privat, in timp ce Romania sustine ca acestea ar trebui tratate extra-bugetar.



Ministerul finantelor nu a dat publicitatii executia bugetara pe 2003 astfel incat nu exista o cifra oficiala privind nivelul deficitului inregistrat anul trecut.



Mihai Tanasescu afirma ca tinta de inflatie de 9% este asumata in conditiile mentinerii obiectivului de crestere economica de 5,5% din PIB.



"Reducerea inflatiei la o singura cifra constituie si prioritatea numarul 1 a BNR, care va continua o politica monetara stransa", a declarat Tanasescu. El spune ca va fi nevoie de o colaborare "foarte buna" intre politica monetara si cea fiscala. Conform discutiilor cu FMI, rezerva valutara a BNR trebuie sa creasca, astfel incat sa acopere trei luni si jumatate de importuri.



Atingerea tintei de inflatie ar urma sa fie sustinuta si de limitarea cresterilor salariale in sectorul de stat la 9%. Tanasescu spune ca "exceptia" de la CFR, pentru care guvernul a acceptat o majorare de 12%, va fi compensata prin restructurari si privatizari. In 72 de societati de stat aflate sub monitorizare speciala, salariile nu vor creste cu mai mult de 6%, afirma ministrul finantelor.



Obiectivul de deficit de cont curent negociat cu FMI pentru 2004 este mentinerea in limita a 5,5% din PIB. Potrivit ultimelor prognoze, diminuarea deficitului bugetar mizeaza pe o crestere a veniturilor incasate cu 0,8% din PIB peste nivelul estimat in legea bugetului aprobata de Parlament. Ca atare, necesarul de finantare a deficitului de pe piata externa este evaluat la numai 600 milioane de euro, printr-o emisiune de eurobonduri care ar urma sa fie lansata in pana la jumatatea anului.



Ministrul finantelor nu poate spune cu cat va scadea impozitul pe profit anul viitor si, drept urmare, nici cu cat va fi majorat impozitul pe dividend. Raspunsul este asteptat de la o misiune tehnica a FMI, care ar urma sa stabileasca luna viitoare care va fi nivelul optimi astfel incat bugetul sa nu piarda bani. Aceeasi misiune va discuta cu ministerul finantelor si planurile de modificare a impozitarii veniturilor persoanei (reducerea numarului de transe si, posibil, a cotelor marginale), astfel incat schimbarile sa poata fi introduse in codul fiscal pana la jumatatea anului, conform legii.



Potrivit discutiilor cu FMI, pana in septembrie ar trebui privatizate 19 societati mari, cu cate peste 1.000 de salariati inca aflate in portofoliul APAPS. "Privatizarea Petrom joaca un rol crucial , urmand a fi finalizata anul acesta", a mai spus Tanasescu. Romania ar vrea un acord cu FMI pe o perioada de 24 de luni, cabinetul Nastase lasand in sarcina viitorului guvern incheierea unei scrisori suplimentare de intentie dupa preluarea mandatului, care sa asigure continuitatea programului.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO