Caută doar în titlu
LIVE: Videoconferinta ZF HUAWEI - Conectăm România. Cybersecurity pentru biroul virtual. Provocările post pandemie pentru securitatea datelor
Eveniment

Deficitul bugetar a crescut la 67,2 miliarde lei după primele nouă luni ale anului, respectiv 6,36% din PIB, faţă de o pondere de 5,18% din PIB la finele lunii august

Deficitul bugetar a crescut la 67,2 miliarde lei după primele nouă luni ale anului, respectiv 6,36% din PIB, faţă de 5,18% din PIB la finele lunii august, arată datele publicate marţi de Ministerul de Finanţe.

Mai mult de jumătate din sumă a fost generată de măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19, în valoare de 37,12 mld lei (3,51% din PIB), lăsate în economie prin facilităţi fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale, menţionează documentul.

Potrivit Finanţelor, creşterea deficitul bugetar este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-septembrie datorită crizei, precum şi ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (16,15 mld lei), de creşterea cu 3,22 mld lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,57 mld lei.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creştere a cheltuielilor de investiţii cu 6,83 mld lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 10,35 mld lei.

La finele lunii septembrie, veniturile bugetului general consolidat au însumat 227,72 mld lei, în scădere cu 0,4% faţă de nivelul încasat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere marginală, de 0,05 puncte procentuale (an/an), cauzată cu precădere de contracţia încasărilor nete din TVA. 

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au înregistrat 18,08 mld lei în primele nouă luni ale anului curent, consemnând o creştere de 5,1% (an/an).

Contribuţiile de asigurări au totalizat 82,92 mld lei în primele nouă luni ale anului 2020, în stagnare faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut

Încasările din impozitul pe profit au însumat 10,81 mld lei, în scădere cu 13,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, luna septembrie consemnând totuşi o dinamică pozitivă, de 28,1% an/an. În structură, încasările din impozitul pe profit de la agenţii economici s-au diminuat cu 9,3%6 , în timp ce încasările din impozitul pe profit de la băncile comerciale s-au contractat cu 51,5%.

Încasările nete din TVA 8 au înregistrat 40,72 mld lei în primele nouă luni ale anului 2020, în scădere cu 14,3% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Pe fondul revenirii comerţului, dinamica negativă a veniturilor brute din TVA continuă să se amelioreze şi în luna septembrie (-1,7%)

În paralel, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 294,99 mld lei au crescut în termeni nominali cu 15,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile au înregistrat o creştere cu 3,8 puncte procentuale, la 27,9%.

Cheltuielile de personal au însumat 80,99 mld lei, în creştere cu 6,5%, reprezentând un nivel de 7,7% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul din aceeaşi perioada din 2019.

Din total cheltuielilor de personal, plăţile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 247,5 milioane lei.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 39,61 mld lei, în creştere cu 12,7%.

În cadrul bugetului general consolidat, majorările faţă de medie se înregistrează la nivelul administraţiei locale inclusiv spitalele din subordinea acestora, majorări determinate în special de plăţi suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi şi alte produse necesare diagnosticării şi tratării pacienţilor infectaţi cu coronavirusul SARSCoV-2.

Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 104,01 mld lei în creştere cu 22,9%, influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, precum şi de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemenea, se reflectă şi majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari garantată de la 704 lei la 800 lei, precum şi majorările privind alocaţiile de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, 1 ianuarie 2020 şi cea de la 1 august 2020 care reprezintă o creştere a alocaţiei cu aprox. 20% mai mult decât cea plătită în luna iulie 2020.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în valoare de 29,8 mld lei, cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani aferentă primelor 9 luni ale anului, în creştere cu 29,8% mai mult decât aceeaşi perioadă a anului precedent.

România a încheiat 2019 cu un deficit bugetar de 48,3 miliarde lei, reprezentând peste 4,6% din PIB, cel mai mare din ultimii zece ani. 

În urma rectificării bugetare din luna august a acestui an, Ministerul de Finanţe estimează pentru 2020 un deficit de 8,6% din PIB.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.