Eveniment

Deficitul bugetar a ajuns în luna mai la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani

Deficitul bugetar a ajuns în luna mai la cel mai înalt...

Autor: Iulian Anghel

03.07.2019, 00:07 350

Deficitul bugetar a ajuns în primele cinci luni din an la 1,43% din PIB – 14,7 miliarde de lei -, acesta fiind cel mai înalt nivel consemnat între ianuarie şi mai, din 2011 încoace.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul la cinci luni a crescut cu 80% pentru că, deşi veniturile buge­tu­lui au crescut cu 11,6%, (până la 123,8 mld. lei), cheltuielile au fost cu mult peste venituri, cu un plus total de 16,3% (până la 138,5 mld. lei). Cheltuielile fanion: plus 24% la cheltuielile de personal şi plus 15% la pensii. Practic 34% din veniturile statului la cinci luni s-au dus pe salarii şi 38% la plăţi pentru asistenţa socială (pensiile în special): adică 88,4 mld. lei din veniturile totale de 123,8 mld. lei. Conservarea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB de­vi­ne mult mai dificilă a comentat Valentin Tătaru, eco­nomist al ING Bank.

Soluţii multe nu există. Menţinerea bugetului în ţinta de deficit de 3% din PIB ar putea însemna un compromis între două tipuri de costuri politice: depăşirea ţintei de deficit care ar determina activarea de către Bruxelles a procedurii de deficit excesiv şi un început de consolidare fiscală internă, nepopular îndeobşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO