Eveniment

Declinul importurilor SUA ar putea pune în pericol creşterea pieţelor emergente

Declinul importurilor SUA ar putea pune în pericol...

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2016, 00:04 725

Cererea de exporturi de pe pieţele emergente a atins un nou minim post-criză, importurile SUA din China scăzând dramatic în luna iulie, cel mai recent semn că motorul creşterii economiilor în curs de dezvoltare dă rateuri, potrivit Financial Times.

SUA au reprezentat unul din punc­tele luminoase într-un peisaj economic de altfel sumbru şi una dintre puţinele surse de creştere pentru exportatorii de pe pieţele emergente, care s-au confruntat anul trecut cu prima scădere a exporturilor de bunuri şi servicii de la criza financiară mondială, potrivit datelor ONU.

Date Fed relevă faptul că impor­turile de bunuri din China realizate de SUA se află în scădere din martie din punct de vedere valoric şi din aprilie după volum.

Elissa Braunstein, economist la Unctad, arată că declinul importurilor reprezintă o surpriză ţinând cont de redresarea cererii în SUA şi de dolarul puternic.

„Este extraordinar“, declară aceasta. „Exportatorilor de pe pieţele emergente le va fi mult mai dificil pe viitor.“

Din punctul de vedere al valorii, importurile SUA de pe pieţele emergente ca întreg excluzând China se află în scădere din ianuarie 2013, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, evoluţie explicată în mare parte prin declinul preţurilor petrolului şi ale altor materii prime şi aprecierea dolarului.

Situaţia este similară în cazul UE, cealaltă sursă principală de cerere de exporturi pentru lumea emergentă, deşi importurile europene de pe pieţele emergente au revenit pe creştere în 2014 înainte de a se contracta din nou anul trecut.

„Este cu adevărat îngrijorător“, spune Simon Evenett, de la Global Trade Alert. „Explicaţia generală pentru încetinirea comerţului mondial priveşte o scădere a importurilor realizate de China. Datele din SUA indică însă o stagnare sau reducere a importurilor în ţările industrializate. SUA au mai multe probleme decât se crede“.

Potrivit lui Evenett, datele recente care indică un sector manufacturier american mai fragil decât se estima sporesc temerile că problemele sectorului american s-ar putea transmite pe pieţele emergente prin intermediul comerţului.

„Dinamica sectorului manufacturier ar putea avea de suferit de pe urma unor schimbări macro cum ar fi reorientarea către servicii“, arată acesta.

Această reorientare nu va ajuta probabil foarte mult economiile emergente aflate în căutarea unui nou model de creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO