Eveniment

Declic: Mai mult de 140.000 de tineri locuiesc în Bucureşti fără viză de flotant. „Prin inacţiune, autorităţile ignoră un procent considerabil de locuitori ai Bucureştiului. Astfel, tinerii nu sunt încurajaţi să voteze“

Declic: Mai mult de 140.000 de tineri locuiesc în...

Autor: Ramona Cornea

10.09.2020, 00:05 1069

Biroul Electoral Central a decis că românii care nu şi-au făcut vize de flotant până pe 4 sep­tembrie 2020 vor putea vota la alegerile locale doar în localitatea de domiciliu.

În acest context, un studio intern realizat de comunitatea Declic arată că mai mult de 140.000 de tineri locuiesc în Bu­cu­reşti fără viză de flo­tant.

Astfel, a­ceş­­tia pot vota nu­mai în localitatea de domiciliu şi nu în oraşul în care lo­cuiesc cu adevărat.

„Prin inacţiune, autorităţile ignoră un procent considerabil de locuitori ai Bucureştiului. Astfel, tinerii nu sunt încurajaţi să voteze, iar problemele lor ar putea ajunge să fie ignorate de o administraţie locală care nu îi reprezintă“, scriu reprezentanţii Declic într-un comunicat de presă.

Comunitatea Declic a demarat o campanie de prin care încearcă să convingă tinerii să obţină viză de flotant şi să voteze în alegerile locale.

„Ce am vrut noi să realizăm prin această campanie este să le arătăm tinerilor cât e de simplu să îşi facă viză de flotant şi apoi să votezi cum consideri de cuviinţă la nişte alegeri extrem de importante. Localele sunt ale­gerile care îţi in­fluenţează cel mai mult viaţa de zi cu zi“, a de­clarat Ro­xana Pencea Bră­­dăţan, coordinator de cam­panii în ca­drul Declic.

Ea spune că tinerii nu au încercat să obţină o viză de flotant pentru că este un proces cu multă birocraţie.

„Am constatat că mulţi tineri nu au încercat să obţină viza de flotant pentru că s-au speriat de hăţişul birocratic din adminis­traţie. Şi trebuie să recunoaştem cu toţii că, până acum, autorităţile nu s-au întrecut în a le pune la dis­poziţie informaţii accesibile de­spre cum poţi obţine viza de flotant“, adaugă Roxana Pencea Brădăţan.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, luni, noi măsuri pentru acordarea vizei de flotant. Astfel, solicitantul trebuie să locuiască mai mult de 15 zile la locuinţa pentru care cere viza de flotant, trebuie să declare motivul stabilirii reşedinţei şi, dacă sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, se fac verificări. Dacă în urma verifi­cărilor se constată că persoana res­pectivă nu locuieşte efectiv la adresa declarată, solicitarea de reşedinţă se respinge.

De altfel,  asociaţii civice precum Asociaţia CIVICă, Asociaţia Expert Forum,  Asociaţia Geeks for Democracy, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Centrul pentru Resurse Civice şi Observatorul Electoral cer Biroului Electoral Central să clarifice reglementările adoptate pe 7 septembrie prin care s-a stabilit că doar cei cu viza de flotant obţinută anterior datei de 4 septembrie vor putea vota la locale în noua localitate de reşedinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO