Eveniment

Declaraţii în antiteză: preşedintele Klaus Iohannis spune că nu există cerere pentru teste COVID, Ministerul Sănătăţii anunţă că vrea să crească accesul populaţiei la diagnostic

Klaus Iohannis, preşedintele României

Klaus Iohannis, preşedintele României

27.11.2020, 00:07 506

♦ Testarea pentru a depista infecţia cu COVID-19 pune două dintre autorităţile care se implică în gestionarea crizei sanitare pe poziţii contrare ♦ Astfel, dacă prin comunicat oficial Ministerul Sănătăţii arată că trebuie crescut accesul populaţiei la diagnostic, Iohannis declară în conferinţă de presă că nu este cerere şi de aceea capacitatea de testare nu este folosită la maximum.

La nouă luni de la primul caz de COVID-19 din România, capacitatea României de testare este de doar 27.600 de probe prelucrate zilnic, aceasta fiind media lunilor octombrie şi noiembrie.

„Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalaţiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bunăvoie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic comunicate”, a spus Iohannis într-o conferinţă de presă.

La polul opus, pentru a creşte accesul populaţiei la diagnostic, Ministerul Sănătăţii încurajează extinderea utilizării testării antigen, adică o metodă folosită în alte state, cum este cazul Slovaciei, pentru a testa în masă populaţia.

„În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unităţile de primiri urgenţe şi în compartimentele de primiri urgenţe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar şi în siguranţă, aceste zone. Această decizie a fost adoptată conform recomandărilor OMS şi ECDC şi susţinută de Comisia de management clinic şi epidemiologic al infecţiei COVID a Ministerului Sănătăţii”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii. Georgiana Mihalache.

Nelu Tătaru, ministrul sănătaţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO