Eveniment

Declaraţie dură de la ANAF: Băncile din România au vândut creditele neperformante pentru sume foarte mici

Declaraţie dură de la ANAF: Băncile din România au...

Autor: Mona Scarisoreanu

19.06.2017, 00:05 1033
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut recent o inspecţie la instituţiile bancare, constatând nereguli în ceea ce priveşte vânzarea creditelor neper­for­mante şi deducerea unor cheltuieli, au precizat reprezentanţii instituţiei.

„Urmare a inspecţiilor fiscale desfăşurate, a fost constatată vânzarea de credite neperformante pentru sume foarte mici, profitându-se de faptul că legislaţia fiscală permite deducerea integrală a provizioanelor constituite potrivit politicii fiecărei bănci“, se arată în răspunsul ANAF transmis la solicitarea agenţiei Mediafax.

Inspectorii Fiscului au mai constatat că s-au făcut vânzări de credite performante la valoare nominală către afiliaţi din alte ţări, dobânda şi comisioanele pentru acestea încasându-se în ţările respective, dar şi că s-au acordat credite către societăţi care aveau acelaşi sediu, aceiaşi asociaţi sau rude ale acestora, cu garanţii bancare supraevaluate şi care nu s-au mai încasat, „acest lucru fiind cunoscut a priori de angajaţii băncilor care le-au acordat“.

„Conform prevederilor articolului 113 din Codul de procedură fiscală, obiectul inspecţiei fiscale reprezintă: activitatea ce are ca obiect verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor în legătură cu stabilirea obligaţiilor fiscale de către contribuabil/ plătitor, respectării prevederilor legislaţiei fiscale şi contabile, verificarea sau stabilirea, după caz, a bazelor de impozitare şi a situaţiilor de fapt aferente, stabilirea diferenţelor de obligaţii fiscale principale“, se precizează în răspunsul transmis de ANAF.

Ca urmare, Fiscul nu a admis la deducere cheltuielile reprezentând valoarea creditelor neperformante care nu au fost acordate cu respectarea normelor bancare.

În luna aprilie a acestui an, Florin Geor­gescu, prim-viceguvernator al BNR, a pre­­zentat o analiză pe care a făcut-o pe margi­nea vân­zărilor creditelor neperformante, ară­tând că băncile au vândut anul trecut cre­­di­te ne­per­formante pe segmentul cor­po­ra­te­ la un preţ mediu de 9% din valoarea no­mi­nală a îm­pru­mutului, în timp ce în cazul cre­ditelor pen­­tru retail preţul mediu a fost de 12%, conform ZF.

Creditele neperformante corporate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 milioane de euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperformante de retail a cumulat 288 milioane de euro, potrivit prim-viceguvernatorului BNR.

Georgescu susţinea că nivelul de preţ la care băncile au vândut creditele neperfor­man­te este redus şi de aceea este necesară o investi­gaţie a Fiscului.

Anul trecut băncile din România au vân­dut credite neperformante în valoare de 1,4 mld. euro, clasându-se pe locul doi în regiune după Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO