Eveniment

Declaraţie comună de la summitul NATO organizat la Bucureşti: Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei

Declaraţie comună de la summitul NATO organizat la...

Autor: Petru Mazilu

10.05.2021, 20:01 3298

Participanţii la summitul NATO organizat luni la Bucureşti au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei şi au anunţat că acordă o mare atenţie ameninţărilor venite din est. De asemenea, şefii de stat au vorbit despre China şi terorismul mondial. 

La summitul NATO desfăşurat luni, în sistem on-line, au participat preşedinţii României şi Poloniei, în calitate de gazde, şi cei ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Republicii Slovace şi Ungariei. De asemenea, în timpul intâlnirii au avut intervenţii preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Participanţii au discutat despre Rusia şi Marea Neagră.

„NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, scrie în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Totodată, liderii politici au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei de pe teritoriul NATO.

„Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional. În plus, ne exprimăm îngrijorarea faţă de informaţiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, aşa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia. Suntem pe deplin solidari cu aliaţii noştri, Republica Cehă şi Republica Bulgaria”, au spus preşedinţii participanţi la summitul organizat de România şi Polonia.

De asemenea, participanţii au analizat ascensiunea globală a Chinei şi implicaţiile pentru securitatea euro-atlantică, dar şi problema terorismului.

„Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi. Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a şubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea. Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, mai scrie în declaraţia comună semnată de şefii de stat.

La final participanţii au anunţat că toate problemele vor fi discutate în luna iunie, la următorul summit NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO