Eveniment

Decizie istorică: Liderii UE au căzut de acord să înceapă negocierile de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova. Viktor Orban, ultimul lider european care se opunea planului, a capitulat

Decizie istorică: Liderii UE au căzut de acord să...

Autor: Ştefan Stan

14.12.2023, 21:09 727

Liderii UE au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina în cadrul unui summit de joi, după ce prim-ministrul Ungariei a renunţat la opoziţia sa faţă de acest pas istoric, scrie FT.

Decizia marchează o etapă importantă pe drumul hotărât al Kievului de a adera la uniune odată ce conflictul cu Rusia se va încheia şi reprezintă o aprobare din partea Bruxelles-ului a traiectoriei occidentale a ţării.

Această decizie face parte din pachetul de sprijin propus de UE pentru Ucraina, care este discutat la summitul liderilor de la Bruxelles, alături de un fond de 50 de miliarde de euro pe patru ani din bugetul comun al blocului, care nu a fost încă convenit.

Determinarea UE de a continua să sprijine Ucraina a devenit critică, având în vedere eşecul Congresului SUA de a aproba un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev propus de Casa Albă.

"Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, care prezidează summitul. "Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru".

El a adăugat în faţa reporterilor: "A fost important că niciun stat membru nu s-a opus acestei decizii".

"Mândri că ne-am respectat promisiunile", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, care a calificat-o drept "o decizie strategică".

Pe lângă Ucraina şi Republica Moldova, liderii UE au convenit, de asemenea, să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, în aşteptarea unei analize efectuate în martie de către Comisie cu privire la respectarea criteriilor de aderare de către această ţară. De asemenea, Georgiei i s-a acordat statutul de candidat la UE.

În afară de dezbaterea privind sprijinul acordat Ucrainei, liderii UE se confruntă şi cu o propunere de suplimentare a bugetului comun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO