Eveniment

De trei săptămâni, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire se menţine în medie între 300 şi 400 de pacienţi confirmaţi pe zi. Medic epidemiolog: „Este o creştere liniară, fără oscilaţii majore“

În total, s-au făcut 100.000 de teste, iar procentul pacienţilor confirmaţi din numărul total de probe este în jurul a 10%, din calculele ZF.

În total, s-au făcut 100.000 de teste, iar procentul pacienţilor confirmaţi din numărul total de probe este în jurul a 10%, din calculele ZF.

Autor: Georgiana Mihalache

22.04.2020, 00:07 489

♦ La aproape două luni de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în România, numărul de noi cazuri are oscilaţii de la zi la zi, însă se încadrează în medie între 300 şi 400 în 24 de ore ♦ „Putem considera că este o evoluţie moderată, nu cu creşteri majore“, spune Doina Azoicăi, medic epidemiolog, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie ♦ România este în stare de urgenţă din 16 martie.

Numărul de cazuri noi de pa­cienţi infectaţi cu coronavirus a scăzut cu 10% în săptămâna 13-19 aprilie faţă de săptă­mâna precedentă, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), iar 42% din toate cazurile active sunt în cinci judeţe - Suceava, Bucureşti, Hunedoara, Arad şi Mureş. În plus, în ultimele trei săptămâni numărul de cazuri noi confirmate s-a situat în medie între 300 şi 400.

„Este o creştere liniară, fără oscilaţii majore. Putem considera că este o evoluţie moderată, nu cu creşteri majore. Nu este momentul de relaxare a măsurilor, ele vor veni treptat, gradual, astfel încât ce a fost câştigat prin aceste restricţii să fie cu folos“, a spus Doina Azoicăi, medic epidemiolog, preşedintele Societăţii Române de Epide­miologie.

Specialistul a menţionat însă că este important să urmărim următoarele două săptămâni, după sărbă­torile de Paşte, care sunt critice, pentru a vedea dacă România se îndreaptă spre o curbă descendentă în pandemia datorată noului virus.

„Din observaţie subiectivă, lumea a fost rezervată, dar o să simţim în modul în care va evolua ulterior curba cazurilor şi a deceselor“, a mai men­ţionat Doina Azoicăi.

Din datele oferite de autorităţi se poate observa cum numărul total de cazuri în săptămâna 15-21 aprilie a fost de 2.363, în timp ce în săptămâna anterioară (14-8 aprilie), numărul de cazuri a fost de 2.461.

În luna aprilie de exemplu, până acum au fost doar cinci zile în care numărul de pacienţi nou confirmaţi a trecut de 400 de persoane, mai arată datele zilnice oferite de Grupul de Comunicare Strategică.

La nivelul judeţelor, sunt zone care au devenit adevărate focare de infecţie pentru pacienţi şi medici, cum este cazul judeţului Suceava, care are peste 2.200 de cazuri de pacienţi confirmaţi, dar şi Bucureşti, cu peste 1.000 de cazuri.

Sunt însă şi judeţe care nu au mai mult de 30 de cazuri în total, cum este cazul în Sălaj, Harghita, Vâlcea, Gorj, Olt. Ministerul Să­nătăţii nu a răspuns la solicitarea ZF privind numărul de teste realizate în fiecare judeţe.

Numărul de pacienţi infectaţi cu coronavirus în România a ajuns la 9.242 ieri, cu 306 noi cazuri în plus faţă de ultima informare a autorităţilor.

Probele lucrate de spitale în cele peste 50 de centre unde există aparatură de testare au depăşit pragul de 100.000 de teste, iar procentul pacienţilor confirmaţi din numărul total de probe este în jurul a 10%, din calculele ZF.

Totuşi, deşi în continuare există variaţii puternice în testare - duminică de exemplu fiind raportate doar 2.600 de teste noi, numărul pacienţilor confirmaţi s-a menţinut în medie pe o creştere în acelaşi ritm, sub 400 de noi cazuri, potrivit calculelor ZF.

georgiana.mihalache@zf.ro

Doina Azoicăi, medic epidemiolog, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Nu este momentul de relaxare a măsurilor, ele vor veni treptat, gradual, astfel încât ce a fost câştigat prin aceste restricţii să fie cu folos

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO