Eveniment

De trei ori mai mult decat media UE

04.06.2008, 20:20 16

Cresterea economica de 8,2% inregistrata de Romania in primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut, a fost de peste trei ori mai mare decat media din Uniunea Europeana si se situeaza pe pozitia a doua intr-un clasament format din statele UE, dupa Slovacia, potrivit datelor Eurostat.
Produsul Intern Brut la nivelul celor 27 de state membre ale UE a crescut in medie cu 2,5% in primele trei luni ale anului fata de valoarea din 31 martie 2007. "Privind in perspectiva, un avans atat de puternic (al economiei UE) nu se va repeta curand. O incetinire puternica este foarte probabila, poate chiar o stagnare", a declarat pentru Reuters economistul ING, Carsten Brzeski.
Economia Slovaciei a avut cel mai accentuat ritm de crestere din UE, de 8,7%, urmata de cea a Romaniei (8,2%), Lituaniei (6,7%), Poloniei (6,4%) si Cehiei (5,4%). La polul opus se afla Italia (avans al PIB de 0,2%), Estonia (0,4%), Ungaria (0,7%) si Portugalia (0,9%). Eurostat precizeaza ca nu au fost disponibile date privind cresterea din primul trimestru in sapte state UE, respectiv Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovenia si Finlanda.
Ca urmare a avansului economic puternic din primele trei luni ale anului in spatiul comunitar, Fondul Monetar International si-a majorat prognoza in ceea ce priveste cresterea PIB in UE la nivelul intregului an, de la 1,4% la 1,75%, aliniindu-si astfel estimarile cu cele ale Comisiei Europene. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, avansul economic al Romaniei in 2008 va fi de 6,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO