Eveniment

De teama inflatiei, Isarescu strange bani din piata la dobanzi inca ridicate

28.01.2004, 00:00 14



Dobanzile la lei nu vor reincepe sa scada mai devreme de cateva luni, dupa calmarea tensiunilor inflationiste, iar moneda nationala ramane singura certitudine in conditiile volatilitatii raportului euro/dolar, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.



In ciuda temerilor, ultimele estimari ale bancii centrale privind contul curent indica un deficit in jur de 6% din PIB la sfarsitul lui 2003, respectiv ceva mai mare exprimat in dolari.



"Nu vedem o reducere a dobanzilor inainte de cateva luni, pentru ca, asa cum am prognozat inca din vara anului trecut, este aceasta bucla inflationista de aproximativ sase luni, cam din septembrie pana prin februarie. Deci, trebuie mai intai sa ne convingem, sa se convinga si publicul ca bucla a luat sfarsit si ca cresterea preturilor intra pe traiectoria unui trend de numai 9%, deci inflatia anului 2004", a declarat ieri Isarescu, citat de agentia Mediafax. Seful bancii centrale nu facut estimari mai precise privind intervalul de timp dupa care ratele dobanzilor ar reveni la trendul descendent din prima parte a anului trecut.



"Nu as vrea sa fiu mai clar pentru ca nu suntem, inca, nici noi foarte edificati fata de cat de puternica a fost aceasta presiune, mai ales ca o parte din ea, si trebuie sa spunem inca o data acest lucru, a fost temperata sau amanata de cresterea importurilor. Cu alte cuvinte, largirea deficitului de cont curent este tot o forma a presiunii inflationiste", a spus Isarescu. Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, anticipa recent ca dobanzile vor reincepe sa scada dupa primul trimestru, pe masura ce va creste increderea in tendinta de dezinflatie. "Nu intrevad nici un risc de derapaj inflationist pentru ca ne luam masuri de siguranta, inclusiv printr-o politica bugetara stransa", sustine ministrul.



Potrivit ultimelor estimari ale BNR, deficitul de cont curent pe 2003 exprimat in euro se va situa la aproximativ 6% din Produsul Intern Brut, nivel inferior temerilor de la sfarsitul toamnei trecute.



Calculata in dolari, ponderea deficitului in PIB va depasi, probabil, 6%, apreciaza guvernatorul Mugur Isarescu. FMI a cerut autoritatilor masuri care sa limiteze deficitul pe 2004 la 5,3% din PIB.



"O sa facem o prezentare publica, pentru ca din motive inclusiv statistice, cifrele vor arata deosebit atunci cand sant raportate in euro si cand sant raportate in dolari. Probabil, el este in jur de 6%, dar cifrele in dolari, cele pe care le-am urmarit noi si au fost urmarite si in cadrul acordului cu Fondul Monetar International, probabil ca vor depasi 6%", a spus guvernatorul BNR.



Deficitul de cont curent ajunsese dupa 11 luni din 2003 la 2,5 miliarde de euro, consemnand o crestere de 85% fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezentand aproximativ 5% din Produsul Intern Brut.



Mugur Isarescu nu face prognoze in privinta directiilor posibile ale cursului euro/dolar, apreciind, in context, ca o mai mare siguranta o poate oferi doar moneda nationala, in primul rand pentru economisiri.



"Ceea ce pot sa spun este ca nu vad o perioada de certitudine, de tendinte clare in ceea ce priveste raportul euro/dolar. Cred ca singura certitudine ramane leul", a spus Isarescu.



El confirma aprecierea mai mare a leului in 2003 fata de tintele indicate de banca centrala. Potrivit datelor preliminare, moneda nationala a castigat, anul trecut, in termeni reali, aproximativ 3% in raport de cosul valutar in care euro detinea o pondere de 60%, iar dolarul de dolar.



"Aprecierea a fost ceva mai mare decat ne asteptam. In 2004, noi am dori sa fie cam in aceeasi zona, dar din nou, din considerente de prudenta, avem o marja pe care am stabilit-o undeva intre 2 si 4%", a aratat guvernatorul BNR. Discutia privind aprecierea leului depinde de posibilitatile ca obiectivul de reducere a inflatiei sub 10% sa fie atins in conditiile aplicarii programului de majorare a tarifelor la utilitati convenit cu FMI.



De la inceputul acestui an, banca centrala urmareste pozitia leului in functie de un cos in care euro "cantareste" 70%, iar dolarul numai 30%, corespunzator miscarilor din structura schimburilor comerciale si a datoriei externe.



Pentru determinarea aprecierii monedei nationale fata de cosul valutar, BNR are in vedere cursurile medii ale leului in raport cu cele doua valute. Rata inflatiei calculata la sfarsitul lunii decembrie 2003 fata de decembrie 2002 a fost de 14,1%, potrivit calculelor Institutului National de Statistica, in conditiile unei tinte oficiale 14%.



Ca urmare a evolutiilor de pe pietele internationale, cursul leului a inregistrat o crestere de 17,75% in raport cu moneda unica europeana, in timp ce fata de dolarul american a consemnat prima scadere nominala de dupa 1990, respectiv de 2,7%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO