Eveniment

De ce să lucrezi în administraţie. Îţi faci firmă de consultanţă şi primeşti mita cu acte în regulă

De ce să lucrezi în administraţie. Îţi faci firmă de consultanţă şi primeşti mita cu acte în regulă

Autor: Mediafax

30.12.2011, 10:14 1157

Sorin Apostu ar fi cerut mită, când era director al Direcţiei Tehnice a Primăriei Cluj-Napoca, de la conducerea Carrefour, în 2007, când se deschidea primul magazin al firmei la Cluj, în schimbul obţinerii unor avize şi pentru a proteja societatea de eventuale controale.

Conform rechizitoriului DNA Cluj, "în data de 13 decembrie 2011 numitul C. F., directorul general al C., a depus un denunţ penal împotriva inculpatului Sorin Apostu, arătând că, în cursul anului 2007, în contextul în care societatea deschidea primul mare hipermaket în Cluj (în incinta Complexului Polus), iar inculpatul Sorin Apostu ocupa funcţia de director în cadrul Direcţiei tehnice a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu i-a pretins remiterea lunară a sumei de 850 de euro, sumă în schimbul căreia s-a oferit să intervină la diverse instituţii cu atribuţii de control la noul supermarket înfiinţat, respectiv la Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia general Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică, arătând că are influenţă la persoane cu funcţii de conducere şi control din cadrul acestor instituţii, pentru a obţine avizele necesare şi a proteja societatea în activitatea sa curentă relativ la controalele ce ar putea surveni din partea autorităţilor".

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre Carrefour.

Procurorii spun că, pretinzând remiterea folosului ilicit, Apostu i-a cerut denunţătorului să dismuleze primirea banilor prin încheirea unui contract de consultanţă între C. şi SC T. SRL Cluj-Napoca (societate înfiinţată pe numele tatăului învinuitei Apostu Monica şi în care învinuita avea calitatea de consilier juridic).

"Astfel, între părţi a fost încheiat contractul cu nr. .., în baza căruia C. a virat în conturile SC T. suma totală de 13.600 de euro, în lipsa oricărei contraprestaţii, suma reprezentând, în realitate, obiect al infracţiunii de corupţie", se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit rechizitoriului, C. F. a mai arătat că valoarea contractului a fost negociată între el şi inculpat în sensul că Sorin Apostu a pretins iniţial remiterea lunară a sumei de 1.100 de euro, însă, la protestele sale, a redus din cuantumul acesteia la 850 de euro.

"Cu privire la fapta denunţată în cauză se va dispune disjungerea cercetărilor. Apreciem însă că, raportat la conţinutul celor denunţate, se conturează un tipar al modalităţii de comitere a infracţiunilor de corupţie de către inculpatul Sorin Apostu, în contextul în care la dosar există spre investigare mai multe astfel de contracte încheiate de învinuita Monica Apostu sau SC T. SRL cu diverse societăţi comerciale care au intrat pe piaţa clujeană în perioada în care inculpatul Sorin Apostu ocupa funcţia de viceprimar sau primar al municipiului Cluj-Napoca", se arată în rechizitoriu.

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, dar şi soţia acestuia, avocatul Monica Apostu, şi oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, joi, pentru fapte de corupţie, dosarul fiind trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Soţia lui Apostu, Monica Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Totodată, în acest dosar a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agenţie de Asigurare SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (23 acte materiale).

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de către Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările.

De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, iar instanţa supremă i-a respins, joi, solicitarea.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că Sorin Apostu, în exercitarea atribuţiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obţinut cu titlu de mită, ca obiect al traficului de influenţă sau sub formă de foloase necuvenite, suma totală de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit comunicatului DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Vereş prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca şi SC Rosal SRL Bucureşti) sau cu regii aflate în subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o în activităţile sale şi pe soţia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat în cadrul Baroului Cluj, astfel că banii pretinşi ca obiect al infracţiunilor de corupţie erau primiţi prin intermediul cabinetului de avocatură al soţiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanţă", se arată în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, în cursul anului 2010 Sorin Apostu, în calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca, a acceptat să primească de la Călin Stoia, administrator al SC Brantner Vereş, sume de bani disimulate printr-un contract de consultanţă fictiv încheiat la data de 2 aprilie 2010 între cabinetul de avocatură al inculpatei Monica Apostu şi SC Total Trading Company (firma administrată de Stoia Călin Mihai

"În perioada aprilie 2010-septembrie 2011, Sorin Apostu a primit, în 18 tranşe, suma totală de 262.560 de lei, pentru ca, în schimb, să semneze un contract de salubrizare cu SC Brantner Vereş şi să asigure derularea ulterioară, fără incidente, a acestui contract, prin emiterea oricăror acte necesare. Pentru fiecare tranşă de bani a fost emisă câte o factură care evidenţia prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale, aceasta atât pentru disimularea adevăratei naturi a provenienţei banilor, dar şi pentru ascunderea infracţiunii de corupţie. Atât încheierea contractului de consultanţă, cât şi emiterea facturilor s-a făcut în înţelegere şi cu implicarea primarului Sorin Apostu", se menţionează în comunicatul DNA.

De asemenea, Apostu, în calitate de primar al municipiului Cluj-Napoca, a pretins de la Aspazia Droniuc remiterea unor foloase materiale necuvenite, lăsând-o să creadă că are influenţă pe lângă directorul RATUC Cluj pe care l-ar putea determina să încheie, cu societatea inculpatei, poliţie de asigurare a parcului auto al regiei.

Potrivit sursei citate, în perioada mai 2009-septembrie 2011 Sorin Apostu a primit, în 21 de tranşe, suma totală de 274.330,54 lei, disimulată prin încheierea a două contracte de asistenţă juridică fictive între societatea SC Groupe Frarom (aparţinând Aspaziei Droniuc) şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. Primarul Sorin Apsotu le-a instigat pe Monica Apostu şi

Aspazia Droniuc să încheie cele două contracte de asistenţă juridică şi să emită 21 de facturi fiscale, înscrisuri care evidenţiau prestarea unor activităţi de consultanţă juridică nereale şi care erau menite să disimuleze adevărata natură a provenienţei banilor şi să ascundă infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriu s-a mai reţinut că, după încheierea, la data de 28 iulie 2010, a contractului de delegare a serviciilor publice de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca cu SC Rosal SRL Bucureşti, contract încheiat de primarul Sorin Apostu în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, acesta a primit de la reprezentanţii societăţii menţionate două carduri de alimentare cu carburanţi din care unul a fost utilizat ulterior, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2011 de către inculpata Monica Apostu care a alimentat autovehiculele proprietate personală cu carburanţi în valoare totală de 8.826,63 lei.

În vederea confiscării speciale, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Monica Apostu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO