Eveniment

De ce nu au şi şcolile de stat posibilitatea să facă ore remediale, întâlniri online cu elevii?

Potrivit INS, 5,3% dintre cei 3.494.600 de elevi şi preşcolari din anul şcolar 2020-2021 învăţau în unităţi de învăţământ private, ceea ce înseamnă că învăţământul privat din România cuprinde circa 185.213 elevi şi preşcolari.

Potrivit INS, 5,3% dintre cei 3.494.600 de elevi şi preşcolari din anul şcolar 2020-2021 învăţau în unităţi de învăţământ private, ceea ce înseamnă că învăţământul privat din România cuprinde circa 185.213 elevi şi preşcolari.

Autor: Ramona Cornea

26.10.2021, 00:05 611

♦ Guvernul a decis să nu permită şcolilor private să organizeze cursurile în format fizic, însă le oferă posibilitatea să ţină cursuri în online sau ore remediale ♦ Flexibilitatea anterioară nu a fost folosită şi acum pentru a le da posibilitatea şi şcolilor de stat să decidă singure dacă fac ore online sau remediale.

Guvernul a decis, luni, să nu permită şcolilor private să îşi organizeze cursurile în format fizic, însă le dă posibilitatea să treacă în online sau să organizeze ore de educaţie remedială, spre deosebire de şcolile de stat, care sunt forţate să intre într-o vacanţă de două săptămâni.

„În ceea ce priveşte şcolile private, situaţia a fost prevăzută în hotărârea CNSU, dar nu s-a translatat în Hotărârea de Guvern. Acum, Hotărârea de Guvern prevede că activitatea cu prezenţă fizică se suspendă pentru preşcolari şi elevi în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie în unităţile particulare de învăţământ. Prezenţa fizică este interzisă, nimeni nu opreşte şcolile private să facă ore online. Nu am cum să spun şcolilor private să nu ţină cursurile online“, a declarat, luni, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Guvernul s-a reunit luni într-o şedinţă pentru a reglementa vacanţa şcolilor private, după ce un articol din decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă despre acest aspect nu a mai fost preluat şi în Hotărârea de Guvern. Şeful DSU nu crede că decizia luată ieri discriminează şcolile de stat. „Nu e discriminare, este o abordare diferită. Şi şcolile private pot da vacanţă şi să decidă când fac recuperare. Dacă nu dau vacanţă, nu fac recuperare“, spune el.

În schimb, reprezentanţii părin­ţilor se întreabă de ce nu le-a fost acordată şi şcolilor de stat flexibi­litatea de a decide dacă intră în online sau aleg vacanţa de două săptămâni.

„Guvernul şi actualul ministrul interimar au reuşit să continue dezbinarea la nivel societal. Şcolile private au dreptul la online. Eu sunt de acord, nu au ele vreo vină, nu sunt vinovaţi copiii şi părinţii care-şi permit efortul financiar. Vinovat este actualul ministru care îşi bate joc de 3 milioane de elevi, 6 milioane de părinţi şi 300.000 de cadre didactice“. este de părere Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar.

„De ce nu se putea online si pentru noi? De ce gândeşte numai în cheie financiară?”, este de părere Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP).

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, 5,3% dintre cei 3.494.600 de elevi şi preşcolari din anul şcolar 2020-2021 învăţau în unităţi de învăţământ private, ceea ce înseamnă că învăţământul privat din România cuprinde circa 185.213 elevi şi preşcolari.

În şedinţa de vineri, Comitetul Naţional Naţ pentru Situaţii a decis ca toţi elevii să intre în vacanţă pentru două săptămâni, până pe data de 8 noiembrie. Iniţial,Hotărârea de Guvern de vineri a omis cu privire la activitatea şcolilor private, iar ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea că ministerul pe care îl conduce nu are temeiul legal pentru a reglementa acest lucru, ci doar Guvernul poate face asta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO