Eveniment

De ce are România preţuri la jumătate faţă de media UE: Spre deosebire de occidentali, românii consumă produse mai ieftine: „Dacă salariile sunt mai mici şi preţul care rezultă este mai mic”

De ce are România preţuri la jumătate faţă de media...

Autor: Răzvan Botea

27.08.2018, 19:30 765

Preţurile bunurilor şi serviciilor din România sunt la 48,4% din media preţurilor din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat pe 2017.

Cu un nivel de aproape ju­mătate din media UE, pre­­ţurile din România (ra­portate la paritatea pu­te­rii de cumpărare) sunt aproa­pe cele mai mici din UE, după cele din Bul­garia, unde acestea sunt la 44% din media UE. 

„Datele Eurostat indică media, iar dacă vă uitaţi la preţurile la carburanţi, de exemplu, diferenţele sunt mici. Însă trebuie văzută şi structura de consum. Românii au în structura lor de consum produse ieftine, bunuri de larg consum. Occcidentalii consumă mai multe servicii, mai multe bunuri de lux, dau mai mulţi bani pe vacanţe etc.“, a declarat pentru ZF Marian Preda, profe­sor doctor al Facultăţii de sociolo­gie şi asistenţă socială din ca­drul Universităţii Bucureşti. Cu toate acestea, preţul hainelor în Ro­mânia este mai mare decât în Marea Britanie sau Ungaria, la un nivel de 92% faţă de media europeană. Prin compa­raţie, în 2003 preţurile hainelor în România erau mai mici decât cele din Bulgaria, la un nivel de 54% faţă de media Uniunii Europene.

„Trebuie să ne uităm şi la ce intră în componenţa preţului. În preţul de producţie, de exemplu, intră şi materia primă şi salariile oamenilor. Dacă salariile sunt mai mici şi preţul care rezultă este mai mic. La alte bunuri, preţul rezultă din sistemul cerere-ofer­tă. Preţurile trebuie raportate şi la cele de mai sus, la care se adaugă marja de profit“, a mai spus Marian Preda.

Danemarca şi Luxemburg sunt cele mai scumpe ţări din UE (ambele au un nivel al preţurilor cu peste 41% mai mare decât media euro­pea­nă). Irlanda este a treia cea mai scum­pă ţară din UE, cu un nivel al pre­ţurilor mai mare cu 28% decât media UE.

La polul opus se află Bulgaria, cu un nivel al preţurilor de 44% faţă de UE. Urmează România, apoi pe locul trei în topul celor mai ieftine ţări din Uniunea Euro­peană este Polonia cu un nivel al pre­ţurilor la 53,2% faţă de media europeană. „Nivelul preţurilor trebuie pus în perspectiva nivelului salariilor. Media nu este relevantă din mai multe motive, unul fiind acela că fiecare ţară are un anumit pattern de consum şi anumite preferinţe pentru bunuri şi ser­vicii. A doua este că există o asi­me­trie, unele produse sunt ca preţ deja la ni­ve­lul Uniunii Europene, iar altele sunt mult mai jos.  Aş face ori­cum o dis­tinc­ţie între produsele care sunt comer­cia­lizabile, exportabile şi alte bunuri care nu sunt exportabile cum ar fi lo­cuin­ţele“, a declarat pentru ZF Laurian Lungu, analist economic.

Preţurile din Germania au fost în 2017 cu 4,4% mai mari decât media europeană, în Franţa preţurile sunt mai mari cu 6,6% faţă de media europeană, în timp ce Marea Britanie este o ţară mai scumpă, cu un nivel al preţurilor cu 17,4% mai mare decât media din UE.

„Studiul acesta l-aş lega cu nişte analize care se uită la cheltuielile românilor. Dacă ne uităm în Europa, românii consumă pe medie cel mai mult pe mâncare, pentru că au o putere mai mică de cumpărare, în timp ce occiden­talii cheltuiesc mai mulţi bani pe servicii şi vacanţe“, a mai spus Laurian Lungu.

Preţul alimentelor şi al băuturilor nonalcoolice în România a fost în 2017 cel mai scăzut din UE raportat la pute­rea de cumpărare. Dacă în Dane­mar­ca mâncarea costa cu 50% mai mult de­cât media europeană, în România pre­ţul era la nivelul de 62,2% faţă de media UE.

Dacă nivelul preţurilor raportat la putere de cumpărare este în România la mai puţin de jumătatea nivelului din Germania, nivelul salariilor raportat la puterea de cumpărare din România este la jumătate faţă de cel din Germania.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO