Eveniment

De ce ar putea să nu se adeverească noua prognoză a băncii centrale. Tensiunile geopolitice şi reducerea expunerilor băncilor-mamă pot afecta inflaţia şi cursul

De ce ar putea să nu se adeverească noua prognoză a...

Autor: Andra Oprescu

08.08.2014, 00:04 536
România este expusă unor fluctuaţii mai mari ale fluxurilor de capital din străinătate în perioada următoare având în vedere tensiunile geopolitice regionale, continuarea reducerii expunerii băncilor-mamă şi restructurarea unor grupuri bancare din zona euro. Acestea pot avea implicaţii nefavorabile asupra interesului străinilor pentru titlurile româneşti, asupra cursului de schimb şi a inflaţiei, atenţionează BNR în raportul trimestrial de inflaţie.

BNR a redus din nou prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,3% la 2,2% an şi la 3% în 2015.

Materializarea acestor riscuri ar putea determina realocări de portofolii ale investitorilor prezenţi pe pieţele financiare locale şi/sau reconsiderări ale deciziilor de iniţiere a expunerii pe aceste pieţe.

Deţinerile străinilor de obligaţiuni de stat în lei şi euro au oscilat în primele cinci luni ale anului în jurul a 19-20% din total, valoarea portofoliilor nere­zidenţilor ajungând la sfârşitul lunii mai la 4,8 mld. euro, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor. Interesul investitorilor pentru plasamentele în titluri de stat a crescut în trimestrul doi datorită îmună­tă­ţirii percepţiei cu privire la riscul de a investi în Ro­mânia pe fondul unui rating mai bun acordat Ro­mâ­niei, dar şi al includerii titlurilor româneşti în indici reprezentativi.

Orientarea investitorilor către România a dus la aprecierea leului şi la revizuirea prognozei de inflaţie.

Randamentele maxime acceptate în cadrul licitaţiilor de pe piaţa primară desfăşurate în trimestrul II au avut valori inferioare cu 0,35 până la 1,15 puncte procentuale celor de la sfârşitul lui martie, potrivit BNR.

„Percepţia despre riscul aferent investirii în România s-a îmbunătăţit, iar politicile aplicate de Fed şi BCE au făcut ca randamentele oferite la noi în ţară să fie mai atractive. Aceste intrări de capital au existat înainte de izbucnirea crizei din Ucraina, acest capital nu provine neapărat de acolo“, a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Una dintre cauzele creşterii atractivităţii titlurilor suverane este  îmbunătăţirea perspectivei ratingului suveran al României de către agenţiile de rating Moody’s şi Standard&Poor’s, în aprilie, respectiv mai. JP Morgan a decis să promoveze titlurile de stat româneşti la categoria recomandată investiţiilor de la sfârşitul lunii iulie, ceea ce poate creşte vizibilitatea României pe pieţele externe şi interesul investitorilor străini pentru activele în lei, după cum au anticipat unii analişti.

Creşterea volatilităţi fluxurilor de capital adresate economiei româneşti ar avea drept consecinţă fluctuaţii ale cursului de schimb şi abateri de la scenariul de bază al proiecţiei macroeconomice în privinţa inflaţiei şi creşterii economice.

Banca centrală apreciază că din partea mediului extern se conturează o „balanţă relativ echilibrată a riscurilor, acestea putându-se manifesta în ambele sensuri“.

BNR include la categoria riscuri interne pentru inflaţie incertitudinile cu privire la implementarea fermă şi consecventă a setului de reforme structurale convenit cu instituţiile internaţionale şi a celorlalte măsuri convenite cu instituţiile internaţionale, în special în contextul electoral de la finele anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO