Eveniment

Datoriile societatilor de stat monitorizate vor fi inghetate

14.05.2004, 00:00 11

Datoriile bugetare acumulate de societatile de stat monitorizate vor fi inghetate pana la 31 decembrie 2006, iar dobanzile si penalitatile aferente vor fi anulate, in baza unei ordonante de urgenta privind reducerea arieratelor, a declarat ieri, la Bruxelles, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
Potrivit proiectului de act normativ, care va fi discutat in sedinta de astazi a Guvernulu, datoriile bugetare ale societatilor beneficiare vor fi anulate complet la 1 ianuarie 2007, in cazul in care acestea isi achita, pe perioada in care obligatiile restante au fost inghetate, datoriile curente. Daca datoriile curente nu sunt platite in acest interval, in bilantul contabil al societatilor vor fi incluse din nou toate aceste obligatii si penalitatile aferente.
Pentru o serie de unitati din sistemul de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, care urmeaza sa fie privatizate, sunt prevazute infuzii de capital de la bugetul de stat in valoare totala de aproximativ 2.000 miliarde de lei, respectiv 6.000 miliarde de lei, fonduri destinate achitarii datoriilor catre furnizori si a altor obligatii restante.
Proiectul de act normativ mai prevede sanctiuni drastice pentru managerii companiilor care nu respecta termenele de plata a datoriilor curente.
Ministrul Finantelor a apreciat ca actul normativ si planurile de reorganizare pentru fiecare companie monitorizata vor intari disciplina financiara si vor conduce, pana la sfarsitul lunii iunie, la reducerea cu 13.000 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 0,5% din PIB, a volumului arieratelor din economie.
Tanasescu a precizat ca proiectul de ordonanta de urgenta, care ar putea fi aprobat in sedinta de astazi a Guvernului, a fost agreat de reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai Uniunii Europene.
Guvernul a redus, in luna martie, la de la 86 la 72 numarul societatilor de stat monitorizate conform acordurilor cu institutiile financiare internationale, dupa ce 25 de unitati au fost introduse pe lista si alte 39 au fost eliminate.
Noua lista include intreprinderi cum ar fi Electroputere Craiova, Aversa Bucuresti, Rulmentul Brasov, Griro Bucuresti, Oltchim Ramnicu Valcea, Rodipet Bucuresti, Turnu din Turnu Magurele, CSR Resita, Aeroportul International Otopeni, Compania Nationala Posta Romana, Transelectrica, Termoelectrica, Petrom, Transgaz Medias, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz Medias, Romarm Bucuresti, IAR Brasov, CFR Marfa, CFR Calatori, Metrorex, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, Regia Nationala a Padurilor, Hidroelectrica, Electrica, Compania Nationala a Lignitului Oltenia, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, Romaero Bucuresti, CFR SA, Tarom, Romania-Film, Apele Romane.
Incepand cu exercitiul financiar al anului 2003, institutiile publice in subordinea carora se afla aceste firme sunt obligate sa publice pe pagina de Internet proprie situatiile financiare anuale si trimestriale, auditate si certificate.



Acordul cu Romania, discutat de FMI in iunie
Negocierile cu FMI privind un nou acord, valabil pe o perioada de 24 de luni, au fost finalizate, urmand ca textul documentului sa fie discutat in luna iunie de board-ul institutiei financiare, a mai anuntat ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. "Sper ca acest acord sa fie aprobat de catre conducerea Fondului", a spus Tanasescu. Principalele prevederi ale acordului, de tip precautionary stand-by, au fost convenite de ministrul finantelor si reprezentantii FMI la sfarsitul lunii aprilie. Prima runda de negocieri a avut loc in luna noiembrie a anului trecut, insa partile nu au ajuns atunci la o concluzie in privinta deficitului bugetar pentru acest an. Noul acord prevede un dezechilibru fiscal de maxim 2,1% din PIB si are ca principale obiective reducerea deficitului de cont curent de la 5,8% din PIB la 5,5% din PIB,  precum si diminuarea ratei inflatiei de la 14,1% la 9%. Autoritatile s-au mai angajat sa adopte o politica salariala prudenta, masuri monetare stranse, sa continue procesele de privatizare si restructurare si sa reduca fiscalitatea. Acordul cu FMI ofera Romaniei dreptul de a atrage fonduri de 250 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere) - circa 362 milioane de dolari, numai pentru cazuri de urgenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO