Eveniment

Date din proiectul cu care se duc la negocieri reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor: Salariul minim ar putea depăşi 1.500 de lei net în 2022, iar până în 2024 va ajunge la aproape 1.900 de lei net

Date din proiectul cu care se duc la negocieri...

Autor: Adelina Mihai

03.09.2021, 00:05 6657

♦ Marţi, reprezentaţii sindicatelor şi ai patronatelor se întâlnesc cu oficialii din guvern să discute pe tema salariului minim ♦ Potrivit informaţiilor obţinute de ZF, sindicaliştii propun o creştere de 10% a salariului minim pentru anul viitor, urmând ca acelaşi ritm de creştere să fie menţinut şi în anii următori, în aşa fel încât, până în 2024, salariul minim net să se apropie de valoarea de 1.900 de lei în următorii trei ani, faţă de circa 1.400 de lei net, cât este în prezent.

Un salariu minim brut de 3.150 de lei în 2024  (adică 1.857 de lei net, la nivelul taxării actuale), în condiţiile unei inflaţii de 2,4%, şi o creştere reală a productivităţii per persoană ocupată de 4,5%  - sunt datele extrase dintr-un acord cu care se vor prezenta, la discuţia de marţi de la guvern, reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor. O creştere de circa 10% a salariului minim pe an, în următorii trei ani, este prevăzută într-un proiect de acord tripartit, care ar avea drept semnatari cinci confederaţii sindicale, cinci confederaţii patronale şi oficiali din Guvernul României.

„Noi am făcut un proiect de acord tripartit le­gat de evoluţia salariului minim pentru urmă­torii trei ani de zile, cât va mai fi, teoretic, acest gu­vern. Ar trebui să avem o creştere de 10% pe an a sa­la­riului minim, conform calculelor noastre ba­zate pe prognoza de primăvară a Comi­siei de Prog­noză, de unde am luat evoluţia pro­ductivităţii per lucrător şi inflaţia“, a explicat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sin­di­cale „Cartel Alfa“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO