Eveniment

Danuta Hubner: Sectoarele importante pentru investitii UE au structuri invechite

11.06.2008, 19:38 20

In Romania si Bulgaria exista sectoare importante pentru investitii UE, cum ar fi sistemul de alimentare cu apa, care au inca structuri invechite, iar CE poate sprijini reformarea sectoarelor individuale, a declarat ieri comisarul european pentru Politici Regionale, Danuta Hubner.
"Aveti niste sectoare care sunt importante pentru investitii UE, cum ar fi sistemul de alimentare cu apa sau sistemul de mediu care au inca structuri invechite, intr-un mod care incetineste progresul in investitii, iar noi putem oferi ajutor practic pentru a reforma sectoare individuale", a spus Hubner, care a adaugat ca acest lucru s-a intamplat deja in Romania in ceea ce priveste sistemul de alimentare cu apa.
Hubner a declarat, de asemenea, ca noile state membre UE au reusit sa obtina o inlesnire a regulilor "n plus doi", "n plus trei", pentru a se putea adapta, dar este posibil ca acestea sa piarda fonduri. De altfel, oficialul european a avertizat ca riscul pierderii de fonduri este mai mare pentru statele noi.
Ea a facut aceste declaratii intr-un discurs rostit la seminarul "Absorbtia fondurilor UE: Lectii de la Irlanda si Spania", organizat de europarlamentarul liberal Daniel Daianu.
Hubner a declarat ca in noile state membre exista experienta cu fondurile ISPA si SAPARD, care, desi au avut un inceput lent, au functionat ulterior intr-un mod foarte bun. In acest context, Hubner a mentionat ca Romania a reprezentat un exemplu pozitiv in ceea ce priveste fondurile SAPARD.
Ea a atras atentia ca pierderea fondurilor alocate statelor reprezinta un moment dificil, atat din punct de vedere economic cat si politic si a apreciat ca acest fapt coroborat cu nevoia imensa a noilor state membre de a atrage fonduri, trebuie sa determine o cooperare stransa.
Hubner a atras atentia si in privinta capacitatii administrative, subliniind ca este nevoie de numerosi angajati in sectorul public care sa dispuna de o buna pregatire si instruire. Ea a recunoscut ca, in ceea ce priveste statele noi membre ale UE, exista o tendinta a angajatilor bine pregatiti de a se retrage din sectorul public din cauza salariilor mici.
Comisarul european a subliniat ca la nivelul CE exista posibilitatea de a prelua o parte din efortul bugetar pe care l-ar crea cresterea salariilor, prin intermediul asistentei tehnice. Ea a recunoscut insa ca deseori asistenta tehnica este solicitata prea tarziu. Aceasta asistenta ar trebui folosita mult mai devreme, in opinia comisarului european, deoarece are un rol foarte important in absorbtia fondurilor. Hubner a deplans existenta unor proceduri complicate in statele membre pentru accesarea fondurilor. De altfel, oficialul european a spus ca se observa o tendinta majora de complicare a procedurilor, mai ales in noile state membre.
Comisarul european a mai spus ca exista numeroase legi noi in statele membre, care sunt conforme cu acquis-ul comunitar, dar care "nu au fost testate in realitatea de pe teren". Implementarea noilor legi este, in opinia oficialului european, un proces dificil care poate crea probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO