Eveniment

Daniel Anghel, Tax Partner PwC: Impozitul pe venitul global va crea dificultăţi noi în relaţiile clienţilor cu băncile

Daniel Anghel, Tax Partner PwC: Impozitul pe venitul...

Autor: Iulian Anghel

24.05.2017, 15:41 456

Legea impozitului pe venitul global, pe care guvernul doreşte să o introducă de la 1 ianuarie 2018, va crea dificultăţi în plus clienţilor în relaţia cu băncile. Legea intră în vigoare, dar cum impozitul pe venit nu se mai reţine la sursă, ci trebuie plătit de fiecare la finalul anului, există o perioadă de un an – 2018 - în care statul nu mai încasează impozitul şi una de un an şi jumătate în care angajaţii nu-l plătesc, dar trebuie să păstreze bani ca să-i dea pe toţi la momentul calculătii impozitului. Cum există un risc ridicat ca unii angajaţi să nu păstreze bani de taxe, pentru că în România oamenii sunt obişnuiţi ca impozitele să le fie reţinute şi vărsate Fiscului de angajator, băncile vor include acest element în analizele de risc, ceea ce va crea o dificultate nouă în relaţia client - bancă, spune Daniel Anghel, Tax Partner la PwC şi membru în boardul Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

„Acel client care trebuie să plătească taxele şi, timp de un an şi jumătate nu le plăteşte, include un element de risc, anume ca el să nu le plătească. Băncile fac analize ale capacităţii clienţilor de a rambursa creditele şi va include un indicator suplimentar de risc în această analiză.”

FIC face parte din Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR). Anghel a moderat astăzi o conferinţă de presă la care au participat membrii grupului de analiză financiară a CDR şi preşedintele Coaliţiei Florin Pogonaru. El a anunţat că CDR a amânat discuţiile cu Ministerul Finanţelor pe marginea legii împozitului pe venitul global, până când ministerul de resort va veni cu studiul de impact care să evalueze plusurile şi minusurile noului sistem. Anghel a mai spus că studiul de impact a fost început.

CDR susţine amânarea unei decizii în privinţa impozitului global şi s-a declarat pentru păstrarea cotei unice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO