Eveniment

Daniel Anghel, PwC: Adaptarea rapidă a sistemului IT şi prefinanţarea TVA sunt principalele obstacole în ceea ce priveşte plata defalcată a TVA

Daniel Anghel, PwC: Adaptarea rapidă a sistemului IT şi...

Autor: Mona Scarisoreanu, Mediafax

27.09.2017, 15:34 361

“Cea mai mare problemă pe care o văd la companiile mari este adaptarea sistemului IT fiindcă acestea vor trebui să răspundă în timp real solicitărilor noului sistem pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile legale în vigoare de la 1 octombrie 2017. Pentru aceste companii, deşi aparent această modificare afectează componenta fiscală, în fapt aspectele operaţionale şi de sisteme IT reprezintă adevărata provocare”, a declarant, pentru MEDIAFAX, Daniel Anghel, Liderul Echipei de Impozite şi Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală şi de Est.

Acesta supune că este de aşteptat ca majoritatea companiilor care vor aplica sistemul să prefere să lucreze cu băncile, întrucât conturile respective vor fi mai uşor de administrat spre deosebire de conturile de trezorerie. Totuşi, exceptând relaţia cu băncile şi trezoreriile, companiile vor fi nevoite să-şi ajusteze procedurile de control şi monitorizare a operaţiunilor efectuate prin conturile de TVA, întrucât în cazul unor erori pot aparea penalităţi semnificative care, din păcate, vor fi proporţionale cu volumul şi valoarea tranzacţiilor efectuate.

“Pentru companiile care au un volum ridicat de tranzacţii va fi imperios necesar să aibă operaţiunile automatizate, întrucât în baza resursei umane va fi extrem de greu să urmăreşti zeci de mii sau sute de mii de tranzacţii cu partenerii de afaceri. Din punctul meu de vedere, din perspectiva adaptării acestor sisteme, sunt extrem de puţine trei luni până la 1 ianuarie când introducerea plăţi defalcate a TVA ar trebui să fie obligatorie conform prevederilor în vigoare”, spune Anghel.

Nu în ultimul rând această măsură va afecta semnificativ fluxurile de numerar la nivelul societăţilor care au termene agreate cu clienţii în baza aranjamentelor contractuale curente. De exemplu, în situaţia în care clienţii au termene de plată de 90 sau 120 de zile, furnizorii vor prefinanţa valoarea TVA pentru a achita către bugetul de stat pe 25 a lunii următoare, dar vor încasa contravaloarea TVA ulterior şi aceasta va fi blocată în contul dedicat, restituirea fiind posibilă doar cu aprobarea ANAF, neavând certitudinea că acele sume se vor recupera într-adevar în trei zile.Va apărea un cerc vicios, iar anumiţi furnizori vor fi în impas.

Reprezentantul PwC se arată sceptic în privinţa numărului celor ce vor adopta acest sistem de la începutul lunii viitoare: “În situaţia foarte puţin probabilă în care unii vor aplica acest sistem de la 1 octombrie există şi o motivaţie financiară din partea autorităţilor, care au oferit două avantaje fiscale: 5% din impozitul pe profit pentru trimestrul IV şi anularea penalităţilor în măsura în care sumele de TVA sunt achitate, dacă există debite restante în scopuri de TVA. De asemenea, există o serie de contravenţii care se aplică în situaţii expres prevăzute de lege ce privesc condiţiile de debitare şi creditare a contului dedicat. Cea mai gravă dintre sancţiuni ar fi obligativitatea că, dacă nu plăteşti în 30 de zile TVA datorată în contul respectiv, poţi avea obligaţia plăţii unei amenzi în procent de 50% din suma aferentă TVA neachitată sau achitată eronat. Mă aştept ca, de la 1 octombrie, să opteze pentru acest sistem companiile de dimensiuni mai mici, cele care au debite restante şi vor să beneficieze de acele facilităţi, întrucât dacă sistemul oricum devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, de ce să nu aplice dinainte dacă pot beneficia de anumite facilităţi”.

Referitor la votul de marţi din Senat, Anghel spune că trebuie aşteptat până la votul din plenul Camerei superioare: “Desigur, acum vedem că la nivelul Parlamentului, în Comisia de Buget din Senat, s-au votat nişte amendamente ale acelei Ordonanţe care instituie mecanismul de plată defalcată de TVA, care păstrează obligativitatea aplicării split TVA doar pentru companiile de stat sau cele care au contracte cu companiile de stat. Rămâne de văzut dacă aceste modificări vor fi menţinute şi la votul din plenul Senatului şi ulterior la cel din Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în această privinţă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO