Eveniment

Dana Tănase, directorul executiv ACR: Se simte o scumpire de 15-20% a cărnii de porc în piaţă

Dana Tănase, directorul executiv ACR: Se simte o...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

07.12.2019, 12:03 884

Anul acesta, de sărbători, se simte o scumpire de 15-20% pe piaţă pentru carnea de porc, deprecierea monedei naţionale fiind unul dintre motivele majorării preţurilor, a declarat vineri, Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, la o conferinţă de profil.

“În clipa în are aducem carne de porc din Uniunea Europeană, dintr-odată preţul este mai mare. Mai intervine şi devalorizarea monedei naţionale şi faptul că UE face un export masiv de carne de porc în Asia, în special în China. Acesta este factorul care a contribuit ca, la nivel european, de la începutul anului, preţul cărnii de porc să crească cu 30%. Pe lângă creşterea acestui preţ mai intervine şi preţul porcului ca atare. În special purceii graşi au ajuns cam la 50 de euro. Deci s-a majorat şi preţul la nivelul fermelor”, a explicat Dana Tănase.

Potrivit acesteia, există un deficit major de carne de porc în Europa.

“Este foarte greu, în momentul de faţă, să spui că vrei să aduci carne dintr-un stat membru, pentru că nu prea are nimeni. Comenzile sunt făcute. Sunt membri ai asociaţiei care au făcut comenzi cu şase luni înainte pentru a avea carne acum”, a completat directoarea Asociaţiei Române de Carne.

Totodată, aceasta a dat asigurări că va exista carne de porc în perioada imediat următoare, iar consumatorii trebuie să verifice etichetele de pe produsele cumpărate.

“Asigur toţi consumatorii că va exista carne de porc în perioada imediat următoare. Fie că vorbim de carnea din România, fie de cea adusă din statele membre, în funcţie şi de restricţiile faţă de această maladie care a devastat industria cărnii de porc din ţara noastră în ultimii doi ani. Consumatorului îi revine sarcina de a citi eticheta, există un regulent european care obligă trecerea originii cărnii de porc, de pasăre sau de ovine şi bovine pe etichetă”, a susţinut ea.

Dana Tănase a mai precizat că există şi un deficit de slănină pe piaţa europeană.

“Noi, procesatorii, ne confruntăm cu această criză a cărnii de porc, fiind vorba despre o tendinţă la nivel european. Acest fapt vine ca urmare a faptului că pesta porcină africană a devastat şi Asia, în special China, unde exporturile europene s-au concetrat foarte mult asupra acestei destinaţii. Pentru a avea un tir de carne sau două trebuie să faci comandă cu două luni de zile înainte. Totodată, s-a configurat şi o aprovizionare dificliă cu slănină, care este atât de necesară procesării produselor din carne. Se aleargă foarte mult după 20 de tone de slănină prin Europa şi, din cauza faptului că oferta este limitată, preţurile la nivel european au explodat. În România, s-a observat o majorare a preţurilor în acest sens, dar încercăm să le menţinem şi să ne descurcăm şi cu piaţa internă”, a conchis oficialul Asociaţiei Române a Cărnii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO