Eveniment

Dana Războiu: Mulţi dintre studenţii de la MIT trec prin acest concurs

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Răzvan Botea

26.03.2018, 00:07 2342

O mare parte din studenţii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology), cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ universitar din domeniul tehnologiei, au trecut prin concursul First Tech Challenge, a spus pentru ZF Dana Războiu (foto), preşedintele Fundaţiei Naţie prin Educaţie, care s-a înfiinţat pentru organizarea acestui concurs în România. „Pentru CV-ul copiilor e fantastic. Vorbeam cu directorul la nivel mondial al First Tech Challenge şi el mi-a spus că dacă iei studenţii de la MIT, de exemplu, mare parte din ei au trecut prin acest concurs. Sunt copii pasionaţi, care îşi găsesc drumul până la urmă.“ BRD First Tech Challenge este cel mai mare concurs de robotică din România: „Am strâns până acum 1 milion de euro pentru ambele ediţii, bani pe care i-am investit în copii, în învăţământul de stat din România. Toţi banii pe care i-am strâns de la parteneri i-am investit în kituri, în imprimante 3D, în terenuri de joc, în truse de scule. Am făcut caravană prin ţară şi le-am distribuit liceelor din competiţie. Am licee din 50 de oraşe din România. Acoperim practic toată ţara. Elevii nu plătesc nicio taxă de înscriere“. Dana Războiu, prin Fundaţia Naţie prin Educaţie, a adus în România concursul First Tech Challenge:

„Naţie prin Educaţie s-a născut tocmai pentru acest concurs: totul a început datorită fiului meu, Victor, pe care, fiind pasionat de tehnologie, am vrut să-l duc într-un mediu cu copii cu aceeaşi pasiune şi nu ştiam unde să-l duc. Am găsit un profesor voluntar care făcea cu copiii un curs de robotică la el în garaj şi pleca cu ei la competiţii în afara ţării, deoarece în România nu exista aşa ceva. Am sponosorizat echipa şi ne-am gândit că dacă putem sponsoriza o echipă, de ce să nu sponsorizăm mai multe echipe din România. Probabil cum copilul meu e pasionat de tehnologie, sunt mulţi copii în România care ar vrea să construiască roboţi şi nu ştiu unde să se ducă. Am vorbit cu americanii şi au zis că dacă noi găsim 10 echipe, ne vor da licenţa. Asta s-a întâmplat anul trecut. Am strâns 50 de echipe. Anul acesta avem 90 de echipe, anul viitor vom avea şi mai multe“. 

La concurs sunt şi reprezentanţi ai companiilor finanţatoare, care îşi vor alege viitorii ingineri şi programatori, iar câştigătorii concursului vor fi premiaţi cu participarea la etapa mondială a First Tech Challenge, care are loc în Detroit şi unde au şansa să se facă remarcaţi de companii gigant din domeniul tehnologiei, precum SpaceX sau NASA: „Anul trecut trei echipe au trecut în faza mondială din SUA, anul acesta vor fi trimise patru echipe. Partenerii noştri au şi ei reprezentanţi aici, anul trecut au luat nişte copii, le-au dat nişte proiecte. Ţiriac Holding i-a chemat la Ţiriac Collection şi le-au oferit un internship. Da, sunt companii aici care se uită la talente, cu atât mai mult în SUA, unde vor avea standuri Boeing, SpaceX sau NASA“.

Finanţarea concursului a fost făcută prin fundaţie în cea mai mare parte, însă anumite licee au găsit şi propriii sponsori: „O echipă ne costă cam 5.000 de dolari. Unii sponsori vin ei spre concurs, pentru că vor să sponsorizeze anumite licee. Deja concursul a devenit cunoscut şi vin la noi diferite companii care vor să dea ceva înapoi societăţii. Oamenii inteligenţi şi antreprenorii din ţara asta îşi dau seama că fără educaţie nu poţi să construieşti o naţie. Am încercat să discut şi cu statul. Anul trecut am fost la Ministerul Educaţiei, rugămintea părinţilor fiind ca acest concurs să fie transformat în olimpiadă naţională, deoarece copiilor, fiind recunoscuţi ca olimpici, le garantează admitere fără examen la facultăţile de profil, iar asta înseamnă pentru România şanse mai mari să rămână în ţară. Robotica este scumpă, o olimpiadă de matematică presupune o foaie şi un creion, aici este o întreagă desfăşurare de forţe care costă foarte mult“. Copiii lucrează de câteva luni de zile, dar cel mai mult muncesc acum, în ultima vreme, când stau şi noaptea, chiar şi acum meşteresc la roboţi. Copiii proiectează singuri aceşti roboţi, iar acesta este un concurs pentru viitorii inovatori şi inventatori, a mai spus Dana Războiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO